INTERVIEW – Leighton Gage, Stervende adem – Gruwelen in corrupt Brazilië

‘We reden in onze auto door Sao Paulo met het raampje open. Ik stop bij een stoplicht. Opeens hoor ik een stem naast me: “Geef me dat horloge.” Ik kijk opzij, recht in de loop van een pistool. Ik draag een oude Rolex uit 1970 en ik wil dat ding niet kwijt. Mijn vrouw schuift de krant over haar pols, zodat haar horloge niet meer te zien is. Ze merkt dat ik me wil gaan verzetten. “Geef dat horloge, Leighton,” zegt ze op dat moment heel rustig. Ik schrik op. Was ik echt van plan mijn leven op het spel te zetten voor een horloge? Ik doe het af en de m an doet het in zijn rugzak. Hij wandelt rustig weg, hij rent nog niet eens. Verderop staat een agent te kijken. Die doet niets’.

Leighton Gage zit op zijn gemak in de bar van het Tulip hotel in Zoetermeer. De Amerikaanse schrijver woont en werkt al tientallen jaren in Brazilië met zijn vrouw en twee dochters. Zijn dochters uit zijn eerste huwelijk – met een Nederlandse – wonen in Nederland en hij bezoekt ze regelmatig.

Zijn nieuwe boek Stervende adem begint in Amsterdam. Een terroristische aanslag in een tram verandert de omgeving in een slagveld. In de ravage wordt een bestelbus van de postpakketten gevonden. Om de onbestelbare post toch te bezorgen, worden de pakjes geopend. In een van die pakken zit een DVD waarop een ‘snuff movie’ blijkt te staan. Een jonge vrouw deelt het bed met een man, waarna ze voor de camera wordt vermoord. De DVD komt uit Brazilië en de Amsterdamse politie doet de zaak over aan Mario Silvo. Een moeizaam onderzoek in Manaus volgt, de hoofdstad van de provincie Amazonas. Een eeuw geleden was deze stad welvarend dankzij de rubberbomen, maar nu is het een arme uithoek en het centrum van de seksindustrie. Gedwarsboomd door corrupte agenten en bestuurders, krijgt het onderzoek pas vaart als de dochter van een rijke senator verdwijnt.

In Stervende adem worden de agenten voortdurend de voet dwars gezet door corrupte agenten, burgemeesters en ministers. En dat is geen verzinsel van de schrijver. ‘Politici, agenten, rechters, in Brazilië is alles en iedereen te koop. Dat gaat van heel laag tot helemaal aan de top. Brazilianen zijn er wel aan gewend dat die dingen gebeuren,’ vertelt Gage.
‘Brazilië is een heerlijk land, het systeem is prima, maar de corruptie ligt er als een ui omheen. Je kan wel pellen, maar je komt niet bij het systeem zelf.’

In Stervende adem weten de agenten van Mario Silva ondanks alle tegenwerking de zaak tot de bodem uit te zoeken. Net als de eerdere boeken van Gage is de thriller bijzonder goed geschreven, actueel, en met een verrassende ontknoping. Leighton Gage laat opnieuw de duistere kant van Brazilië zien, de kant die niet in de brochures staat, die niet is inbegrepen
in roeien op de Amazone of zonnen aan de Copacobana.
‘Ja, Stervende adem is vreselijk. En dat is ook de bedoeling, want mensen moeten er van walgen dat zoiets ook in het echt gebeurt’.

Leighton Gage, Stervende adem, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 611 2636 2 (€ 15,00) Verschijnt 15 november 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven