Interactieve website brengt literair Edinburgh in kaart

Edinburgh heeft veel bekende schrijvers voortgebracht, waaronder Walter Scott en Irvine Welsh. Een interactieve website zal literair Edinburgh in kaart brengen en maakt het mogelijk om de plekken uit je favoriete boeken te bezoeken.

Maandag werd de website Lit Long: Edinburgh gelanceerd, waar lezers op een interactieve manier het nieuwe literaire stadsbeeld van Edinburgh kunnen onderzoeken. Niet alleen zijn bestaande monumenten te zien, ook plaatsen die in boeken worden genoemd zijn te bezichtigen. The Grassmarket, een marktplein, dat voorkomt in Walter Scotts boek The Heart of Midlothian bijvoorbeeld. Ook kan men ontdekken hoe een locatie door de tijd heen verandert; Walter Scott beschreef een plaats of landschap anders dan Robert Louis Stevenson jaren later.

Deze website is een van de resultaten van het Palimpsest-project, een programma van vijftien maanden waar de universiteiten van Edinburgh en St. Andrews aan meewerken. Het doel van Palimpsest is om kaarten en teksten op een innovatieve en digitale manier samen te brengen. Lit-Long: Edinburgh bevat 47.000 passages uit 550 verschillende werken en bestaat op het moment voornamelijk uit schrijvers uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Toch is er ook al een kleine collectie van hedendaagse schrijvers toegevoegd, zoals Alexander McCall Smith en Irvine Welsh.

De digitale middelen waarmee de website is gemaakt zullen vrijgegeven worden, zodat andere steden soortgelijke websites kunnen ontwikkelen. Palimpsest hoopt dat hierdoor de digitale en literaire ervaring voor iedereen toegankelijk wordt. Ook wordt er gewerkt aan een app voor telefoons, die volgende maand uit komt. Deze app zal gebruikers een bericht sturen als ze in de buurt zijn van een literaire plek of monument.

Bronnen: theguardian.com, www.ed.ac.uk

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven