Indiase strip over seksueel misbruik

Priya Shakti is het hoofdpersonage in de gelijknamige strip van filmmaker Ram Devineni. Priya is een slachtoffer van verkrachting in India en wordt door haar familie uitgestoten. Ze spant samen met de Hindoeïstische godin Parvati om het dagelijkse seksuele geweld in India tegen te gaan.

De Priya Shakti-strip belicht echte verhalen van vrouwen die verkracht zijn. Die verhalen worden weergegeven via de moderne multimediavorm AR (augmented reality), waarbij er gebruikgemaakt wordt van panels, animaties en geluidclips. Het resultaat heeft iets weg van een verzameling van korte documentaires. De makers van de strip hebben ervoor gekozen om van animatie gebruik te maken, om zo de identiteit van de vrouwen uit de verhalen te beschermen. Je kunt Priya Shakti ook als gewone strip bekijken, maar wie het verhaal in AR wil beleven, kan dat doen via de gratis AR-app. De strip is zowel in Hindi, Engels en Marathi gratis te verkrijgen via priyashakti.com.

Ram Devineni besloot deze strip te maken naar aanleiding van de groepsverkrachting in New Dehli in december 2012. Dit nieuws ging de hele wereld over en sindsdien is India meerdere keren in het nieuws geweest met betrekking tot seksueel geweld. Devineni realiseerde zich dat groepsverkrachtingen een cultureel probleem zijn in India. Vaak worden de slachtoffers, in plaats van de daders, neerbuigend behandeld, zelfs door hun eigen familie. Devineni besloot een team van specialisten samen te stellen, om op een nieuwe en interessante manier aandacht te schenken aan deze kwestie. Het team bestaat onder anderen uit illustrator Dan Goldman, schrijver Vikas K. Menon en Shubhra Prakash, die de stemmen van de vrouwen inspreekt in de AR-versie van Priya Shakti.

Bron: priyashakti.com / bbc.com
Foto: facebook.com/priyas.shakti

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven