Hugo Brandt Corstius overleden

Uitgeverij Querido heeft bekendgemaakt dat Hugo Brandt Corstius is overleden. De taalwetenschapper en polemist stierf op 78-jarige leeftijd.

Brandt Corstius studeerde taalwetenschappen en wiskunde in Amsterdam. Hij promoveerde in 1970 in de taalwetenschap en werd vier jaar later hoogleraar in Rotterdam.  Hij is vooral bekend van zijn columns en literatuurkritieken. De auteur gebruikte bij het schrijven meer dan zestig verschillende pseudoniemen. Zo schreef hij als Battus Opperlandse taal- en letterkunde, een boek waarin hij speelde met de Nederlandse taal. Tevens heeft hij een bijzondere mijlpaal op zijn naam staan: hij was in 1964 de eerste in Nederland die poëzie maakte met behulp van een speciaal computerprogramma.

In 1984 kreeg Brandt Corstius de P.C. Hooftprijs toegekend. De minister van cultuur, Elco Brinkman, weigerde toentertijd de prijs aan hem uit te reiken, omdat hij Brandt Corstius als schrijver te beledigend vond. In 1988 mocht hij de prijs alsnog in ontvangst nemen.

Brandt Corstius was getrouwd met Ina Rilke en laat drie kinderen achter, waaronder schrijvers Aaf en Jelle Brandt Corstius.

Foto: Klaas Koppe

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven