Howard Jacobson wint Man Booker Prize

Zijn roman The Finkler Question wint de Man Booker Prize, en daarmee £ 50.000,- (omgerekend € 55.000,-), vanwege de uiterst grappige, scherpe en intelligente teksten in de roman. De jury noemt The Finkler Question ‘zeer grappig, maar ook zeer slim, zeer triest en zeer subtiel’. De roman stelt lastige vragen over de verantwoordelijkheid voor Israël en Palestina bij Israëliërs en Palestijnen die elders op de wereld wonen.
De juryvoorzitter prees de donkere humor in het boek. ‘Je verwacht van een boek van Howard Jacobson dat het erg knap en grappig is, en dit boek is beide. Maar het is ook een erg tragisch, melancholisch boek. Het is komedie, het is een lach, maar het is een lach in het donker.’
Opvallend is dat de jury bekendmaakte niet unaniem te zijn geweest in haar keuze; de vijf leden tellende jury stemde 3 voor The Finkler Question, tegen 2 ten faveure van een andere kandidaat. Welke roman verloren heeft, werd niet bekendgemaakt.
Vorig jaar won Hilary Mantel de zeer gerenommeerde Man Booker Prize voor haar roman Wolf Hall. Eerdere winnaars zijn onder meer Yann Martel (The life of Pi), J.M. Coetzee (Disgrace en Life and Times of Michael K) en V.S. Naipaul (In a free state).
Bron: the Guardian en NRC Boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven