Hoge spanning in de Lage Landen

De onlangs verschenen roman van Luc Deflo (Spoorloos) speelt zich af in Mechelen. Een meisje van zeven verdwijnt tijdens een filmvoorstelling. Ze moest nodig even plassen. De vrouw van het cafetaria wees haar nog de weg naar de toiletten en zag dat ze daarna opgehaald werd door een man van wie ze dacht dat het de vader was van het kind. Ze ving een glimp op van de woordenwisseling tussen man en kind, maar dat is het enige aanknopingspunt van het onderzoeksteam. De zaak loopt al gauw muurvast tot uit onverwachte hoek een mogelijke aanwijzing komt. Een vrouw doet melding van een vreemd telefoontje. Een man wilde losgeld van haar, in ruil voor het leven van haar dochter. Alleen… haar dochter is niet ontvoerd.

Het leugenverhaal
Het leugenverhaal verschijnt in de maand maart. Het is de eerste roman van schrijversduo Kisling en Verhuyck. In deze roman is een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen van cruciale betekenis. Lucas Mingus, uitgever in Amsterdam, reist af naar zijn geboortedorp in Zeeuws-Vlaanderen voor de afhandeling van een erfenis van zijn tante. Tegelijkertijd vraagt zijn oude leermeester Rosseel hem om hulp, omdat hij als bejaarde monnik onverwacht in de problemen werd gebracht door de publicatie van een artikel over Reynaert en de graal in een wetenschappelijk tijdschrift. Het hoofdpersonage raakt al snel in moeilijkheden in zijn geboortedorp en verschillende vragen komen naar voren. Waarom is iedereen zo geïnteresseerd in dat huisje dat hij van zijn tante heeft geërfd? Is er een relatie met het artikel van Rosseel? Wat loopt iedereen toch te zoeken in de Zeeuwse klei? Hoe komt het dat allerhande figuren op mysterieuze wijze worden aangetrokken tot dit onopvallende dorp? Het is een dorp met een vreemde naam die een onvermoede betekenis blijkt te dragen.

Het laatste offer
Simone van der Vlugt koos voor het plaats delict in haar eerste en tweede thriller ook voor Nederland. In De reünie, haar debuutroman, krijgt hoofdpersoon Sabine uit Amsterdam een uitnodiging voor een reünie van haar middelbare school in Den Helder. Deze aankondiging rakelt meteen onaangename gebeurtenissen uit haar jeugd op. Haar hartsvriendin Isabel verdween op de dag dat Sabine haar vriendin alleen naar huis liet fietsen. Schuldgevoelens, herinneringen en wroeten in het verleden brengen Sabine dichterbij wat er destijds echt gebeurde.
Rotterdam is de setting van haar tweede psychologische thriller: Schaduwzuster. Marjolein is een bevlogen docente op een zwarte middelbare school in Rotterdam. Ondanks het begrip en inlevingsvermogen dat ze altijd toont voor haar leerlingen, wordt ze tijdens de les bedreigd. Vanaf dat moment verandert haar leven. Ze komt tussen twee vuren te zitten, met aan de ene kant de loyaliteit die ze voelt ten aanzien van de school, en aan de andere kant haar angst voor de bedreigingen die door blijven gaan. Maar wie heeft het op haar gemunt en tot hoever wil diegene gaan?
De nieuwe roman van Simone van der Vlugt (februari 2007), speelt zich niet meer af in Nederland. In Het laatste offer doet een archeoloog een belangrijke ontdekking in Egypte, waardoor Birgits ooit zo beschermde leventje totaal op zijn kop komt te staan. Ze beleeft met Jef, die ze nog maar net heeft ontmoet, twee heftige nachten waarna hij spoorloos verdwijnt. Op haar zoektocht naar hem belandt Birgit in een reeks verwikkelingen waarin ze beiden hun leven niet meer zeker zijn. De zoektocht leidt onder andere naar de Ark des Verbonds, die al eeuwenlang net zo tot de verbeelding spreekt als de Heilige Graal. Wat is die Ark precies? Wat was zijn functie? En waar is hij gebleven?

Spaanse furie
Nederlands misdaadauteur Paul Goeken kiest net als Simone van der Vlugt voor een andere setting in zijn nieuwste boek Spaanse furie, namelijk Spanje. Een onbekende Baskische beweging stuurt een opmerkelijke open brief aan de krant El País. Zeven provincies in Spaans en Frans Baskenland dienen binnen zeven weken door het parlement teruggegeven te worden aan het Baskische volk. Ze moeten onder volledig autonoom bestuur komen, anders zal Spanje getroffen worden door de bloedigste oorlog uit zijn geschiedenis. Onderhandelen is niet mogelijk. Het Spaanse volk en de politiek reageren in eerste instantie geschokt, maar na enkele dagen is het nieuws alweer naar de achtergrond verschoven. Dan wordt na precies zeven weken op klaarlichte dag een Duits jongetje op het strand van Benidorm doodgeschoten door een sluipschutter.

Luc Deflo, Spoorloos, Manteau, ISBN 9789022321478 (€ 19,95)
Kisling en Verhuyck, Het leugenverhaal, Arbeiderspers, ISBN 9789029564908 (€ 17,95)
Simone van der Vlugt, De reünie, Anthos, ISBN 9789041410320 (€ 12,50)
Simone van der Vlugt, Schaduwzuster, Anthos, ISBN 978 90 414 1167 9 (€ 18,95)
Simone van der Vlugt, Het laatste offer, Anthos, ISBN 9789041409683 (€ 19,95)
Paul Goeken, Spaanse Furie, A.W. Bruna Uitgevers B.V., ISBN 9789022992446 (€ 18,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven