PROMOTIE – De Boekenkrant start leesclub – meld je nu aan!

Anna Enquist (Amsterdam, 1945) studeerde klinische psychologie in Leiden en piano aan het conservatorium in Den Haag. Ze werkte onder andere als docente bij het Sweelickconservatorium in Amsterdam en, hierna, als psychoanalytica. Anna Enquist debuteerde op drieëenveertigjarige leeftijd als dichter in het literaire tijdschrift Maatstaf. Thema van de bundels die volgden zijn afscheid, wanhoop en eenzaamheid, maar ook moederschap, muziek en psychologie. Ze heeft zichzelf wel eens ‘de Nel Benschop van de intellectuelen’ genoemd. In 1994 verscheen haar eerste roman Het meesterstuk, gebaseerd op het stramien van de opera Don Giovanni van Mozart. Anna Enquist schrijft veelal over zeer persoonlijke onderwerpen, zonder deze sentimenteel of melancholiek te laten worden. Uit haar werk spreekt de strijd tegen verlies en verval. Haar dichtbundels en romans zijn inmiddels vertaald in het Duits, Frans, Deens, Hongaars, Bulgaars, Engels en Zweeds. Voor zowel haar poëzie als haar literaire werk is ze veelvuldig bekroond. Anna Enquist is het pseudoniem van Christa Widlund-Broer.

De verdovers
Wat doe je met pijn en trauma’s: voelbaar maken of onderdrukken? Psychoanalyse of anesthesie? In De verdovers, de nieuwe roman van Anna Enquist, worstelen de hoofdpersonen met dit dilemma.

Anna Enquist, De verdovers, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 7859 2 (€ 21,95)

Vragen en stellingen

Voelen of verdoven?
‘In mijn eigen vak, de psychoanalyse, gaan we ervan uit dat het voor de patiënt in de meeste gevallen heilzaam is te voelen wat er in hem of haar omgaat. Daartoe moet de weerstand tegen het verborgen gevoel worden bewerkt en opgeheven. Als het gevoel werkelijk beleefd mag worden komt het tot rust en verdwijnen de symptomen.’ – Anna Enquist

Wat is beter: voelen of verdoven? Negatieve emoties kunnen immers schadelijk zijn, dus waarom zou je ze doorvoelen? Fysieke pijn onderdruk je indien mogelijk toch ook?

Sluit jouw mening aan bij die van Drik, de broer, of bij die van Suzan, de zus? Blijven de hoofdpersonen bij hun standpunt? En jij?

Wat vrees jij: fysieke pijn of geestelijke pijn? En de personages in het boek?

In De verdovers heeft de patiënt Allard Schuurman schijnbaar een ondergeschikte rol. Toch kan het verhaal niet zonder hem. Waarom is dit?

Wees eerlijk: welk trauma of welk verdriet probeer jij te vergeten? En Drik en Suzan?

Meld je nu aan voor de Boekenkrant Leesclub!
Geef je contactgegevens door via redactie@boekenkrant.com. En je kunt dan meteen je antwoorden op bovenstaande vragen doorgeven! Indien je je aangemeld hebt zullen we je per e-mail informeren indien er nieuws te melden is over de Boekenkrant Leesclub.

Maak kans op een leuk boekenpakket!
De Boekenkrant wil meer doen voor de leesclubs. Daarom komen wij graag met u in contact. Beantwoord de volgende vragen en maak kans op een leuk boekenpakket of op een meet & greet met een echte schrijver!
• Hoeveel deelnemers telt uw leesclub?
• Hoe vaak komt u samen?
• In welke plaats komt u samen?
• Wat is uw laatst gelezen boek?

Stuur uw antwoorden met uw naam en adres naar: redactie@boekenkrant.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven