Hier lees ik: Peter van Uhm

Elke maand portretteert fotograaf Wouter le Duc een bekende Nederlander op zijn of haar favoriete leeslocatie met een bijzonder boek. Met deze maand: Peter van Uhm.

Op de plek waar vroeger zijn lagere school stond ontmoet ik Peter van Uhm. Zijn lagere school heeft inmiddels plaatsgemaakt voor woonhuizen, en Van Uhm heeft zich in een van deze huizen gevestigd. Dit is de plek waar de voormalig Commandant der Strijdkrachten graag leest,thuis. Het huis is niet het enige wat een geschiedenis met zich meedraagt; het boek Shogun van James Clavell doet dat ook. De ruwe randen en tape om het boek heen verraden de reis die het heeft gemaakt.
‘Dit boek bleef in 1982 achter in mijn bureau op de commandopost in Libanon nadat onze voorgangers vertrokken. Uit nieuwsgierigheid ben ik aan het boek begonnen en ik heb het, voor zover ik vrije tijd had, nagenoeg in een ruk uitgelezen. Het gaf mij de mogelijkheid om als commandant van 150 militairen daar me toch even te onttrekken aan de hectiek en de waan van de dag. Na mijn termijn in Libanon werd het gebied overgedragen aan VN-militairen van andere landen. Omdat zij niet zoveel aan een Nederlandstalig boek zouden hebben heb ik het mee naar huis genomen. Toen mijn zoon Dennis in de puberleeftijd kwam raakte hij geen boek meer aan. Wij gingen op vakantie naar Frankrijk en ik nam Shogun mee. Ik heb het boek in zijn tent gelegd en verder niets gezegd. De volgende ochtend kwam hij maar niet uit zijn tentje, dus ging ik maar eens kijken of hij na een avond feesten niet “in coma” lag. Hij lag te lezen en heeft het boek verslonden in die vakantie!’

Van Uhm 1 (c) Wouter le Duc

Wouter_le_Duc_Van_Uhm_6     Van Uhm 3 (c) Wouter le Duc

Foto’s: © Wouter le duc (www.wouterleduc.com)
Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2014.

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven