Het origineelste broodtrommeltje

Weg met kurkdroog brood in boterhamzakjes en kroketten uit de bedrijfskantine. Met behulp van Arbeidsvitaminen maak je zo een gezond, origineel en lekker broodtrommeltje klaar.

Als het om gezond eten op het werk gaat is Mascha Perquin-Sarneel een expert. Een paar jaar geleden ruilde ze haar baan als bankdirecteur in voor een mobiele kookschool: Foodtruck Mama Mascha. Sindsdien trekt ze door het land en leert ze bedrijven van alles over gezonde voeding. Met diezelfde insteek schreef ze Arbeidsvitaminen. ‘Voor mensen die graag eenvoudig willen starten met een gezondere leefstijl,’ schrijft ze in het voorwoord.
Het handzame Arbeidsvitaminen is op veel gebieden een no nonsense-kookboek: de vormgeving is simpel en de benodigde ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar bij de plaatselijke buurtsuper. Maar man, wat laten de foto’s in dit boek een hoop heerlijks zien: bakjes gevuld met bijzondere salades, flessen met heerlijke soep en broodjes belegd met huisgemaakte spreads.

Ook de recepten zelf zijn eenvoudig, mits je de juiste apparatuur in huis hebt. Als je geen beschikking hebt over een keukenmachine of staafmixer, kun je Arbeidsvitaminen beter in de winkel laten liggen – of naar de Blokker rennen om de juiste instrumenten aan te schaffen. Kies je voor die laatste optie, dan heb je ook echt wat aan dit kookboek, en bereid je in een handomdraai de mooiste lunches, tussendoortjes en (werk)borrelhapjes.
Ik stond te popelen om met Mascha’s recepten aan de slag te gaan. Aangezien ik dagelijks met mijn collega’s geniet van een gezamenlijke lunch, besloot ik eerst wat spreads te maken. Ik nam een hummus met zongedroogde tomaatjes en een frisse yoghurt-munt-courgettespread mee naar werk. Na een korte stemronde kwam de hummus als favoriet uit de bus. Vooral de stagiaire was enthousiast: ‘Lekkerder dan die uit de winkel.’
Mijn tweede Arbeidsvitaminen-recept maakte ik om thuis op te eten. Dit keer koos ik voor spinaziepannenkoeken. Een prima manier om ‘ongemerkt wat extra [groente] binnen te krijgen,’ aldus Mascha. Toen ik de opvallend groene kleur van mijn pannenkoeken zag, moest ik gniffelend terugdenken aan die opmerking. Maar lekker waren ze wel: beleg ze met hüttenkäse, dille en tomaatjes en je hebt een heerlijke lunch of maaltijd.
Tot slot ging ik aan de slag met mijn oven om een kantoortussendoortje te maken met een moeilijke naam: de ‘Hilaarder appelkoeke van de Reinbôge’. Een soort havermout-plaatkoek uit de oven, afgemaakt met appelrasp en notenmix. Dit recept was wat moeilijker dan de andere – het duurde even voordat ik ontdekte hoe ik een appel kon raspen (met de keukenmachine) – maar het eindresultaat was bijzonder lekker. Een week lang liet ik Liga’s links liggen en genoot ik van mijn appelkoeke.

Arbeidsvitaminen is voor mij een heerlijk, gebruiksvriendelijk en simpel kookboek – al is het niet helemaal nonsens-vrij. Tussen de recepten door gaat Mascha dieper in op haar ideeën over gezonde voeding en laat ze ook anderen over het onderwerp aan het woord. De pretentieuze verwijzing naar de Chinese filosoof Confusius en de uitspraak ‘vrijheid van etens-uiting’ deden mij gruwen, waardoor ik geen zin meer had om al die andere adviespagina’s te lezen. En dat is jammer, omdat Mascha best wat interessante informatie over voeding geeft. De recepten blijven me gelukkig wel fascineren. Wat zien ze er lekker uit, die dadel-kokosballetjes, auberginerolletjes en eimuffins. Wat is het goed te doen, zo’n huisgemaakte smoothie. En wat lijkt het me lekker om geen borrelnootjes, maar geroosterde kikkererwtjes te serveren tijdens een werkborrel. Daar ruil ik die kroketten graag voor in.

9789492206213-178-0

Boekgegevens

Mascha Perquin-Sarneel, Arbeidsvitaminen, Uitgeverij Loopvis, 160 pagina’s, ISBN 978 94 922 0621 3 (€17,50)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2016.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven