Het NFF: ook voor de boekenliefhebber

Het Nederlands Film Festival lijkt vooral een evenement voor cinemaliefhebbers, maar ook voor de boekenfanaat is er genoeg te beleven. Dit zijn de films die je dit jaar niet aan je voorbij kunt laten gaan.

Gisteren ging het jaarlijkse filmfestival in Utrecht weer van start, wat betekent dat de stad tot 29 september barst van de premières, Q&A’s en rode lopers. Ook de uitreiking van de Gouden Kalveren staat dit jaar natuurlijk op het programma. Op 1 september werden de genomineerden voor de prijs bekendgemaakt, waarbij de boekenfilms er niet bekaaid vanaf kwamen.

Zo is de documentaire De jacht op mijn vader genomineerd, over schrijfster Karin Amatmoekrim en haar verhouding tot haar vader. In de film zie je hoe het voor Amatmoekrim was om een boek te schrijven over de man met wie zij al jaren geen contact meer mee heeft. Ook genomineerd is Etgar Keret: Een waargebeurd verhaal. In deze film wisselen gesprekken met de Israëlische schrijver af met animaties, waarin zijn fantasierijke korte verhalen verbeeld zijn.

Op het festival draaien veel films waarin schrijvers centraal staan, zoals Boudewijn Büch, verdwaald tussen feit & fictie, Verloop van jaren – Dichter bij Remco Campert en Arnon Grunberg: Heb je nog steeds vrienden. Deze laatste schrijver zal ook een bezoek brengen aan het festival om over deze documentaire te spreken.
Op
donderdag 21 september gaat een nieuwe schrijversfilm in première: Echt Herman Koch. Hierin gaat regisseur Pieter Verhoeff in gesprek met Koch zelf, maar ook met vele collega-schrijvers. De documentaire De stamhouder draait niet om een schrijver zelf, maar wel om het familieverhaal van een auteur. Alexander Münninghoff neemt je hierin mee naar belangrijke plaatsen uit zijn familiegeschiedenis De stamhouder, waarmee hij in 2015 de Libris Geschiedenis Prijs won. 

Uniek in zijn soort is de documentaire To Stay Alive – A Method, met daarin een rol voor twee cultuuriconen: Iggy Pop en de Franse schrijver Michel Houellebecq. De popster en de nihilistische auteur lijken misschien onverenigbaar, maar zijn dat niet. Iggy Pop herkent zich namelijk in Houellebecqs handleiding Overleven, waarin ontnuchterende lessen staan over kunstenaarschap en het leven. Behalve Iggy Pop, speelt ook Houellebecq zelf een rol in de film en vindt er zelfs een ontmoeting plaats tussen de twee.

Een documentaire die je kennis doet maken met niet-westerse literatuur is Burma Storybook. Deze film gaat over de belangrijke functie van poëzie in Birma (tegenwoordig Myanmar). Tijdens de jaren van militaire dictatuur werd poëzie voor burgers een toevlucht, waardoor Myanmar nog steeds een omvangrijke poëtische traditie heeft. Deze documentaire laat je kennis maken met de activistische dichter Maung Aung Pwint, een man die door zijn verzet jarenlang gevangen gezeten heeft.

Op het gebied van speelfilms zijn er ook een aantal boekverfilmingen te zien op het festival. Zo speelt Tonio, de verfilming van de de bestseller van A.F. Th. van der Heijden. Pierre Bokma en Rifka Lodeizen vertolken de hoofdrollen in dit verhaal over het verlies van een zoon. Benieuwd naar de totstandkoming van deze film? Aan een aantal vertoningen gaan Q&A’s met de regisseur en producent vooraf.

Voor kinderen is er Dikkertje Dap. Het verhaal van dit Annie M.G. Schmidt-versje is voor de film iets uitgebreid en draait nu om een vriendschap tussen Dikkertje en de dierentuingiraffe Raf. Als Dikkertje voor het eerst naar school moet en de giraffe niet mee mag, bedenkt hij een plan om toch met zijn vriend te kunnen zijn.

Voor het volledige programma van het Nederlands Film Festival: klik hier.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven