Het D-Day Complot – Tomas Ross

De thrillers van drievoudig Gouden Strop-winnaar Tomas Ross spelen zich vaak af in de Tweede Wereldoorlog, een thema dat hem na aan het hart ligt omdat zijn vader in het verzet zat en na de oorlog bij de binnenlandse veiligheidsdienst terecht kwam. Ook zijn nieuwste thriller Het D-day complot speelt in die tijd.

Door Carien Touwen

Het D-day complot begint voor de start van de oorlog en schetst een intrigerend beeld van die onzekere tijd. De twee hoofdpersonen staat allebei aan een andere kant. Het verhaal begint in 1936 met Jonas Muller die heel bewust aanspraak maakt op een Duits paspoort, omdat zijn vader Duits was en hij onder de indruk is van de politieke ontwikkelingen in Duitsland.

Dan springt het boek naar 1940 en maken we kennis met geheim agent Guus de Koning die al geruime tijd op zoek is naar de moordenaar van zijn broer, een spion met codenaam Sonja. Als een joodse jeugdvriendin onverwacht op zijn stoep staat omdat ze wordt gezocht door de Duitsers, besluit hij haar meteen te helpen. De onderhuidse spanning druipt er vanaf in deze hoofdstukken; iedereen heeft het over wat er in Duitsland aan de hand is, maar niemand verwacht dat het Nederlandse leven echt zal veranderen. Juist omdat je weet dat de oorlog enkele dagen erna zal beginnen, voelt dit nog heftiger en kun je als lezer niet anders dan een parallel trekken naar onze eigen tijd. Toen zagen ze ook wat er over de grenzen gebeurde en dacht men zelf veilig te zijn…

Als Duitsland Nederland binnenvalt, heeft dat voor zowel Jonas als Guus grote gevolgen.

Na het indringend geschreven eerste deel maakt het boek een sprong naar 1944. Guus leidt inmiddels een teruggetrokken leven in Engeland. Jonas heeft al jaren een totaal andere identiteit en is zo in staat om veel gevoelige informatie door te geven aan de Duitsers. Hun paden kruisen in de aanloop naar D-day. Een kat en muisspel begint: wie heeft de juiste informatie en wie staat er aan welke kant? Die onzekerheid voel je als lezer ook en is heel boeiend neergezet. Je realiseert je dat spionage echt werk van de lange adem is waarbij vaak levens verloren gaan; alles om het einddoel geheim te houden. Ross baseert zijn boeken vrijwel altijd op feiten, waardoor zijn stijl faction wordt genoemd, een mix van fictie en werkelijkheid. Ook in Het D-day complot is dat het geval, al was de werkelijkheid nog gruwelijker. Het resultaat is een goedlopende dikke pil die niet weg te leggen is.

Daarnaast is dit boek voor mij een pakkende herinnering dat oorlogen niet alleen op het slagveld worden uitgevochten maar ook met heel veel (des) informatie.

Tomas Ross, Het D-day complot,

Cargo, 448 p. (€ 22,99)

Berichten gemaakt 5338

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven