George R.R. Martin in stripvorm

Wie na de boeken en de televisieserie nog niet genoeg heeft van Game of Thrones, kan zich storten op de stripreeks die gebaseerd werd op de verhalen van George R.R. Martin. Neem bijvoorbeeld De Hagenridder, een prequel van de boekenserie Het Lied van IJs en Vuur.

De stripreeks De Hagenridder is gebaseerd op een kort verhaal van George R.R. Martin, dat zich een kleine honderd jaar voor de gebeurtenissen uit de beroemde boeken en tvshow afspeelt. Hoofdpersoon is de schildknaap Dunk. Na de dood van zijn meester, Hagenridder ser Arlan van Penningboom, besluit Dunk diens zwaard en schild over te nemen en zichzelf uit te geven voor ridder Duncan de Lange. Hij gaat naar Esfoort om mee te doen aan een toernooi. Onderweg ontmoet hij een merkwaardige jongen, Ei, die zijn schildknaap wil zijn. Nog voor het toernooi is begonnen, komt Dunk ernstig in de problemen, nadat hij om een poppenspeelster te beschermen een prins een klap verkoopt. Een zevenkamp is de enige manier om zijn eer en leven te redden.

HageridderGeorge R.R. Martin is een meesterverteller. Ook met De Hagenridder levert hij een spannende vertelling af, die in de stripbewerking van Ben Avery goed overeind blijft staan. Avery neemt de tijd voor zijn vertelling, zonder dat het verhaal traag wordt. Dat is mede te danken aan het feit dat de teksten grotendeels uit dialogen bestaan. De schaarse achtergrondinformatie is geschreven in de ik-vorm en toont het perspectief van de hoofdpersoon. Deze Dunk is een sympathiek karakter, en het kost je als lezer weinig moeite om je in hem in te leven. Ook Ei weet te charmeren. Hoewel we bij Martin natuurlijk maar moeten afwachten of de karakters in de loop van de serie niet opeens een onverwachte twist in hun persoonlijkheid doormaken.

Wie in de strip hetzelfde visuele ‘geweld’ denkt aan te treffen als in de tv-serie Game of Thrones, wordt misschien enigszins teleurgesteld. Waar voor de televisiebewerking kosten nog moeite worden gespaard om achtergronden en aankleding zo spectaculair en gedetailleerd mogelijk te maken, zijn deze in de stripversie eerder minimalistisch. Tekenaar Mike S. Miller compenseert dit door vooral aandacht te besteden aan het acteerwerk en de emoties van de karakters. Zijn realistische tekeningen lenen zich daar goed voor. De inkleuring, gedekt en sober, met hier en daar opeens een sprankelende uitschieter, is stemmig, maar kan helaas niet voorkomen dat het tekenwerk hier en daar toch overkomt als haastig en leeg. Ondanks dit minpuntje is De Hagenridder een geslaagde fantasystrip, die eigenlijk in geen enkele Game of Thrones-verzameling mag ontbreken.

Hagenridder

Boekgegevens

George R.R. Martin, Ben Avery en Mike S. Miller, A Game of Thrones, Kronieken: De Hagenridder 2, Dark Dragon Books, inkleuring: Mike Crowell, ISBN: 978 94 607 8305 0 (€ 8,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2015

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven