Experimentele literatuur (als een man dit had geschreven…)

‘Tegenstellingen hebben me altijd gefascineerd. Je hebt arm en je hebt rijk, zo zit de wereld in elkaar. Ik vond het spannend om daar in mijn boek iets mee te doen. Ik wilde echter geen rijke en arme persoon tegenover elkaar zetten, maar de tegenstelling in één personage laten samenkomen. Hoe is het voor iemand om die twee uitersten te ervaren? Het boek speelt zich af in Amsterdam-Zuid en de Baarsjes, twee plekken die geografisch dicht bij elkaar liggen, maar sociaal gezien gescheiden zijn. Beide buurten ken ik vrij goed. Ze zijn erg geschikt als achtergrond voor een sociale satire.’

Eerlijkheid
‘Inez is een afhankelijke vrouw. Haar man verlaat haar voor zijn 25-jarige secretaresse. Haar leven wordt daarmee een vernederend cliché en dat is bovenop de scheiding het verschrikkelijkste dat haar kan overkomen. Ze is ongelukkig en daarom wil ze dat iedereen om haar heen dat ook is, tot zelfs haar dochter aan toe. Tegelijkertijd geeft ze toe dat dit volkomen onredelijk is. Nee, Inez zou met name in het begin geen vriendin van me zijn. Ze is ook zó’n extreem P.C. Hooftstraattutje. Maar door haar eerlijkheid heb ik haar toch in mijn hart gesloten.’

Voordeel
‘Na haar scheiding ontdekt Inez het internet. Een wereld gaat voor haar open. Via het moderne medium vindt ze een meer dan tweeduizend jaar oud verhaal: het Bijbelverhaal van Judith. Die tegenstelling van een oud verhaal en de moderne wereld vind ik mooi. Voor Inez & Zo heb ik veel gespeeld met vorm en inhoud, die sluiten naadloos op elkaar aan. Dat vind ik ook het voordeel van het schrijven van een roman boven dat van een scenario. Ik ben niet gebonden aan een bepaald format. Het is helemaal míjn verhaal.’

Gevoelens
‘Mijn boek gaat over scheiding, liefdesverdriet, sociale status. De gevoelens die daarbij komen kijken, zoals woede, onmacht, haat, zijn, denk ik, voor iedereen herkenbaar. De quote onlangs in de LINDA vond ik wat dat betreft veelzeggend: “als een man dit had geschreven, was het experimentele literatuur met een hoofdletter L, nu is het chicklit met een hoofdletter C”.’

Esther Waij, Inez & Zo, Uitgeverij Sijthoff, ISBN 9789024559695 (€ 16,95)

Esther Waij is scenarioschrijver. Onder meer schreef ze voor Baantjer, IC, Costa! en Zoop. Inez & Zo is haar eerste roman. ‘Een heel mooie balans tussen verdriet en zelfspot’ – Paul Verhoeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven