Eerste hulp bij De zeven zussen

Het eerste deel uit De zeven zussen-serie van Lucinda Riley deed precies een jaar geleden zijn intrede in de bestsellerlijsten en werd door de CPNB zelfs uitgeroepen tot het bestverkochte boek van 2018. Sindsdien zijn er in Nederland en Vlaanderen van de eerste vier delen maar liefst 600.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Vorige maand verscheen boek vijf: Maan. Waarom is deze serie zo succesvol, maar bovenal zo verslavend?

Ik werd voor het eerst betoverd door Riley’s schrijfkwaliteiten toen ik door een vriendin in 2011 een tweedehands exemplaar van Hothouse Flower inmijn handen kreeg gedrukt, in het Nederlands verschenen als Terug naar Wharton Park. Vertwijfeld deelde ik mijn enthousiasme met mijn collega’s in de boekwinkel: waarom is deze auteur niet veel bekender in Nederland? Terwijl wij lezers in Noordwijk en omgeving blij maakten met Het meisje op de rotsen, dat een jaar later verscheen, was het wachten tot het grote lezerspubliek Riley in haar hart sloot.

Wereldwijd succes
Het omslagpunt kwam in 2014, toen het eerste deel van De zeven zussen-serie in het Engels verscheen. Sindsdien zijn de boeken bezig met een wereldwijde opmars en domineert de serie in veel landen de bestsellerlijsten. In Boekblad vertelde de Nederlandse uitgever Sander Knol dat hij in verschillende Europese landen grote stapels van de boeken in de winkel zag liggen. Reden genoeg om contact op te nemen met de schrijfster over de uitgeefrechten. Traditioneel worden deze aangeboden via een agent, maar omdat Riley deze zelf beheert, benaderde hij haar op een onorthodoxe manier: via het contactformulier op haar website.
Uit de correspondentie die volgde, bleek dat Nederland het enige land was waar de rechten voor de serie nog niet waren verkocht. Goed nieuws voor de Nederlandstalige fans, want naast dat we de boeken eindelijk in onze eigen taal konden lezen, werden er in iets meer dan één jaar tijd vijf delen op de markt gebracht. Moesten Duitse en Engelse lezers zich tevreden stellen met het verschijnen van één deel per jaar, wij leerden in sneltreinvaart maar liefst vijf zussen kennen!

Waar gaat de serie over?
Na de plotselinge dood van hun adoptievader verzamelen zes zussen zich in hun ouderlijk huis in Genève. Daar heeft Pa Salt voor al zijn dochters een aanwijzing achtergelaten over hun afkomst. In elk deel uit de serie, die in totaal uit zeven boeken zal bestaan, volgen we een specifieke zus in haar zoektocht. Door deze opzet leer je verschillende delen van de wereld en hun geschiedenis een beetje beter kennen, want elk van de zes hoofdpersonages is geadopteerd uit een ander land. Zo liggen de roots van oudste zus Maia bijvoorbeeld in Brazilië, maar volg je de personages ook dichter bij huis. In het derde deel Schaduw ontdekt Star meer over haar familiebanden in Engeland en in het meest recente boek blijkt Tiggy Spaans bloed door haar aderen te hebben stromen.
Onlangs vertelde Riley in Koffietijd dat het idee voor de boeken ontstond tijdens kerst, toen ze op een avond de sterrenhemel bestudeerde. ‘Ik stond buiten in mijn schort te bedenken wat ik zou koken, want er waren veel mensen te gast. Ik keek naar de lucht en dacht: ʺWordt het Shepherd’s pie of worstjes met aardappelpuree?ʺ En opeens zag ik het sterrencluster van de zeven zussen en dacht ik: ʺIk kan hier een boekenreeks over schrijven.ʺ Het was voor mij letterlijk een donderslag bij heldere hemel.’

Waarom is de verslavingsfactor zo hoog? 
De serie wordt vaak onder het feelgoodgenre geschaard. Mocht je enigszins allergisch zijn voor boeken waarin romantiek hoogtij viert, zou het zonde zijn als je de reeks daarom links laat liggen. Natuurlijk komt er weleens een aantrekkelijke man voorbij, maar de kracht van de serie ligt vooral in de herkenbare emoties die de personages doormaken en hiervan maakt liefde slechts een klein deel uit. De hoofdpersonen gaan door verschillende stadia van rouw door het verlies van hun vader, staan voor het eerst op eigen benen en ontdekken waar ze oorspronkelijk vandaan komen, wat zijn neerslag heeft op hun handelen in het heden. Rode draad in de keuzes die alle zussen maken, is de vraag of je genoegen neemt met het leven dat je nu leidt, of dat je af en toe een risico moet nemen om te zien wat er achter de horizon gloort.
Daarnaast hangt er over de hele serie nog een andere vraag die tot nu toe onbeantwoord is gebleven: waarom heet de reeks De zeven zussen, terwijl er tot nu toe maar zes zijn geïntroduceerd? Is er ooit een zevende zus geweest, en zo ja, waar houdt zij zich nu op?

Verder lezen?
Er is goed nieuws als je moeite hebt met wachten op het zesde deel uit de reeks. Voordat Riley doorbrak met deze serie, heeft ze veel meer boeken geschreven en sommige daarvan zijn al eerder in het Nederlands verschenen. Door het succes van De zeven zussen-reeks zal Uitgeverij Xander ook oudere titels gaan vertalen. Afgelopen najaar verscheen bijvoorbeeld al De nachtroos en voor 2019 staan er nog meer boeken op de planning. Er ligt de komende jaren dus nog genoeg leesplezier in het verschiet, maar ik ben nog het meest blij met het feit dat ik mijn enthousiasme voor de Ierse schrijfster eindelijk met de rest van Nederland kan delen.

Foto: Lana Pinho

Boekgegevens

Lucinda Riley, De zeven zussen. Maan, vertaling: Dieuwke van der Veen, Erica Disco en Kees van Weele, Xander Uitgevers, 603 pagina’s (€ 21,99)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie 4 februari 2019.

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven