Een stoomcursus romantiek in tien lessen

Deze week, van 7 tot en met 14 februari, is het de Week van het Romantische Boek. Als stagiair bij de Boekenkrant ben ik de enige man op de redactie, dus aan mij de eer om tien romantische boeken te bespreken in het kader van deze week.

Op de redactie zijn ze blij dat ik er ben want dan hebben ze iemand om de mannenboeken te recenseren. Om mijn leerproces wat evenwichtiger te maken en stereotypering te voorkomen maak ik in het kader van de Week van het Romantische Boek een reis door dit literaire landschap. Bij deze reis ben ik af en toe gestopt om om aanwijzingen te vragen aan mijn vrouwelijke collega’s. Als je toch stereotypes aan het bestrijden bent…
Mijn eerste stop zal de tienercategorie zijn. De meeste vrouwen zijn hiermee het genre ingerold, dus waarom ik niet?

het onmogelijke levenKate Scelsa – Het onmogelijke leven 
Ik begin met het Onmogelijke Leven van Kate Scelsa. Een boek over drie jonge mensen: Mira die op een nieuwe highschool begint, gay best friend Sebby en de teruggetrokken Jeremy. Zij hebben ieder hun valkuilen die hen het leven onmogelijk maken. Een mooi, meeslepend verhaal waarbij je graag wil weten hoe het de hoofdpersonen zal vergaan.

Anna en de French KissStephanie Perkins – Anna & de French kiss 
Net als Mira begint Anna opnieuw in Anna & de French kiss. Ze verhuist vanuit haar perfecte leventje in Amerika ineens naar Parijs. Daar wordt zij verliefd op Étienne en zet ze haar zinnen op een echte French Kiss met de jonge Fransman.

 

Ik verdrink in onsJasinda Wilder – Ik verdrink in ons 
We keren weer terug naar Amerika in
Ik verdrink in ons. Dit is het vervolg op Ik verdrink in jou, maar prima los te lezen. Dat werd mij tenminste verzekerd. Dit is een klassieke lovestory van de Amerikaanse schoolatleet die verliefd wordt op een stotterende studiebol. Verplichte kost voor de beginnende lezer van romantische literatuur en een heerlijke guilty pleasure.

De trein van 1210Johanna A. van Archem – De trein van 12:10 
Als eerste werk voor volwassenen heb ik voor een goed geresearched historisch boek gekozen, om de cultuurschok beperkt te houden. Dat lijkt tenminste nog een beetje op mijn geliefde mannenboeken. De trein van 12:10 gaat over Rica die in het Eindhoven van 1942 een Joods kind in handen gedrukt krijgt en zo bij het verzet verzeild raakt. En dan duikt de man op die haar bij het altaar heeft laten staan…

brieven uit het verledenMarcia Willet – Brieven uit het verleden
Van Eindhoven gaan we naar Cornwall waar broer en zus Billa en Ed in een verbouwde molen een sprookjesleven leiden. Zij krijgen ineens een brief van de stiefbroer, die samen met hun stiefmoeder bijna hun jeugd verziekt had. Maar is alles waar van wat hij schrijft? Zowel de stiefbroer als de stiefmoeder waren destijds namelijk erg manipulatief.

9781472208897-178-0Jill mansell – You and me always          
Ook Lily krijgt een brief uit het verleden; haar moeder schreef voor ze overleed een serie epistels, voor elk jaar één, en dit was de laatste. In You and me always komen eveneens allerlei geheimen uit en is een idyllisch Engels dorp uiteindelijk nooit meer hetzelfde.

 

versplinterdDani Atkins – Versplinterd
Net als in Brieven uit het verleden spelen mindgames een rol in Versplinterd. Als Rachel bewusteloos raakt en weer bijkomt, lijken enkele traumatische gebeurtenissen uit haar leven niet te zijn gebeurd. Maar is het wel echt?

 

Liefde kan mislukkenMatthew Quick – Liefde kan mislukken 
In Florida was het evenmin zoals het leek voor Portia in Liefde kan Mislukken. Het leek allemaal zo glamoureus maar stelde weinig voor. Daarom keerde ze na het mislukken van haar huwelijk naar haar geboortedorp terug. Terwijl ze haar oude leraar Engels probeert te redden komen allerlei kleurrijke types op Portia’s pad.

Een leven na jouJojo Moyes – Een leven na jou                                 
In Een leven na jou komen elementen terug die ik, als geïnteresseerde leek, inmiddels wel begin te herkennen. Zo keert de hoofdpersoon, Lou, terug naar haar familie na het stuklopen van de relatie en duikt er weer iemand op uit het verleden, dit keer uit het leven van haar ex, Will. Dit is het vervolg op Voor jou, dat verfilmd wordt met Emillia Clarke, uit Game of Thrones, in de hoofdrol.

Uit!The secret sisterhood – Uit! Het ex-verwerkingsboekje 
Tijd voor iets anders, na al die romantiek. We hebben immers net geziendat liefde kan mislukken In Uit! staan tips voor het liefdesverdriet maar vooral, en dat had ik een paar jaar geleden heel goed kunnen gebruiken, adviezen om jezelf niet voor gek te zetten bij je kersverse ex.

Conclusie
Ik ben blij dat ik deze queeste ondernomen heb. Ik voel mij toch meer well rounded als schrijver, man en mens. Dat gezegd hebbende ben ik wel blij dat ik vanavond weer rugby-training heb. Daarna maar lekker in bed kruipen met een fijn mannenboek.

Boekgegevens

  • Dani Atkins, Versplinterd, vertaling: Els Franci-Ekeler, Uitgeverij De Fontein Romans & Spanning, ISBN 978 90 325 1461 7 (€18,99)
  • Jasinda Wilder, Ik verdrink in ons, vertaling: Jeannet Dekker, Uitgeverij Q, ISBN 978 90 214 0070 9 (€15,00)
  • Jill Mansell, You and Me, Always, Uitgeverij Headline, ISBN 978 14 722 0889 7 (€17,99)
  • Johanne A. van Archem, De trein van 12:10, Uitgeverij Z&K, ISBN 9789401904148 (€14,99)
  • Jojo Moyes, Een leven na jou, vertaling: Anna Livestro, Uitgeverij De Fontein Romans & Spanning, ISBN 978 90 261 3955 0 (€19,99)
  • Kate Scelsa, Het onmogelijke leven, vertaling: Lies Lavrijsen, Uitgeverij Clavis B.V.B.A, ISBN 978 90 448 2623 4 (€16, 95)
  • Marcia Willett, Brieven uit het verleden, vertaling: Annet Mons, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7634 2 (€15,00)
  • Matthew Quick, Liefde kan mislukken, vertaling: Ineke Lenting, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0702 8 (€22,95)
  • Stephanie Perkins, Anna & de French kiss, vertaling: Karin Breuker, Uitgeverij van Goor, ISBN 978 90 003 4356 0 (€ 16,99)
  • The Secret Sisterhood, Uit! Het ex-verwerkingsboekje, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 003 4069 9 (€12,50) 
Berichten gemaakt 5323

Eén gedachte over “Een stoomcursus romantiek in tien lessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven