Een lekker boek

Voor ik ga slapen, het debuut van de Brit S.J. Watson, stond maar liefst twee jaar lang in de Nederlandse bestsellerlijsten. De populariteit van het boek had wellicht iets te maken met het opvallende omslag (geen titel, alleen een oog), maar waarschijnlijk maakte vooral de smeuïge mix van spanning, verrassing en toegankelijkheid het boek zo populair.

De verwachtingen voor S.J. Watsons tweede boek, Tweede Leven, zijn dus hooggespannen. Net als Voor ik ga slapen heeft Tweede Leven een vrouw in de hoofdrol. Deze 36-jarige Julia krijgt het schokkende bericht dat haar zusje Kate is vermoord. De dader is spoorloos. Kate woonde in Parijs en Julia in Londen, daardoor zagen de zussen elkaar niet vaak. Van Kates huisgenootje begrijpt Julia dat Kate zich begaf in de wereld van het online daten. Nieuwsgierig naar deze manier van mensen ontmoeten schrijft de getrouwde Julia zich in op de datingsite waar haar zusje geregistreerd stond. Ze maakt zichzelf daarbij wijs dat ze op deze manier misschien Kates moordenaar kan ontmaskeren. Al gauw krijgt ze een mysterieus bericht van een knappe man die zegt dat Julia’s profielfoto hem ‘aan iemand doet denken’.

Julia ruikt onraad, spreekt met deze Lukas af en… valt als een blok voor hem. Nadat ze ontdekt heeft dat Lukas in Australië zat ten tijde van de moord op Kate (en er dus niets mee te maken kan hebben), begint ze een hartstochtelijke affaire met hem. Al gauw krijgt de relatie Fatal Attraction-achtige trekjes en je weet: die Lukas is natuurlijk niet pluis. Maar hoe de vork precies in de steel zit, blijft tot de allerlaatste pagina’s een verrassing.

Net als bij Voor ik ga slapen neemt Watson behoorlijk de tijd om de spanning op de bouwen, zodat de eerste helft van het boek wat magertjes afsteekt bij de tweede. Londen en Parijs blijven slechts bordkartonnen decors, en daarnaast schaamt Watson zich niet voor het gebruik van soms wel erg versleten clichés; het verhaal heeft bijvoorbeeld wel heel veel weg van Nicci French’ Verborgen glimlach en de al eerder genoemde film Fatal Attraction. Maar goed, clichés zijn clichés omdat ze werken, en dat doen ze dus ook in dit boek. Al met al is Tweede Leven dus niet echt een literaire thriller, maar wel een lekkere. Minstens net zo lekker als Voor ik ga slapen.

Tweede leven

Boekgegevens

SJ Watson, Tweede leven, vertaling: Ankie Klootwijk, Uitgeverij Ambo Anthos, ISBN 978 90 414 1725 1 (€ 19,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2015

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven