Durf jij op kamp met Superjuffie?

Juf Josje en haar klas gaan op kamp. Drie dagen slapen ze in het bos zonder wc of mobiele telefoon. Schrijfster Janneke Schotveld vertelt waar zij vroeger op kamp ging.

Superjuffie op kamp is alweer je zesde boek over juf Josje. Waarom is zij zo bijzonder?
‘Juf Josje heeft een hele speciale gave. Zij kan namelijk horen wanneer er een dier in nood is. Andere mensen om haar heen horen dat niet. Wanneer er een dier in nood is, heeft ze opeens de drang om snel een schoolkrijtje te eten. Op dat moment verandert ze in Superjuffie en kan ze de dieren in nood helpen.’

Lijk je zelf een beetje op Superjuffie?
‘Ja, eigenlijk wel! Ik was vroeger ook juf. Voordat ik boeken ging schrijven heb ik twaalf jaar lesgegeven. En net als Josje houd ik zelf ook heel erg van dieren. In sommige dingen verschillen we wel, hoor. Ik kan natuurlijk niet vliegen en met mij gebeurt niets als ik een krijtje eet. Ik heb weleens een krijtje geproefd, omdat ik dan extra goed kon beschrijven hoe het is voor juf Josje. Víes! Maar er is een ding dat ik nog viezer vindt dan het eten van een schoolkrijtje: karnemelk!’

Je houdt dus heel erg van dieren. Hoeveel dieren heb je thuis?
‘We hebben nu vijf katten, één hond en twee kippen. Al telt de hond eigenlijk voor twee, want dat is best een grote. Eigenlijk heb ik altijd dieren gehad. Ik heb nog nooit ergens gewoond zonder poezen.’

Heb je ook ooit een bijzonder huisdier gehad?
‘Nee, maar dat komt omdat ik met mijn kinderen heb afgesproken dat we geen beesten nemen die in een hok moeten. Dan vallen er best veel dieren af.’

Ben je net als de kinderen in het boek weleens op kamp geweest?
‘De klas van juf Josje gaat op oerkamp. Ik ben zelf ook op zo’n kamp geweest toen ik juf in opleiding was. Veel dingen die in het boek voorkomen heb ik dus ook zelf meegemaakt. Iedereen had bijvoorbeeld bijzondere oertijdkleding aan, gemaakt van juten zakken. Ook was er geen wc maar alleen een gat in de grond. Ik vond op oerkamp gaan zelf niet zo leuk, ik was er eigenlijk een beetje te tuttig voor…’

Annet Schaap maakt de vrolijke tekeningen in de Superjuffie-boeken. Hoe is het om samen met haar aan een boek te werken?
‘Ik vind het heel leuk en het samenwerken gaat heel goed. De eerste tekening die ze van Superjuffie maakte leek meteen op het beeld dat ik zelf van haar in mijn hoofd had.’

9789000348473-178-0

Boekgegevens

Janneke Schotveld, Superjuffie op kamp, illustraties: Annet Schaap, Uitgeverij Van Holkema en Warendorf, ISBN 978 90 003 4847 3 (€13,99)

Dit interview verscheen eerder in de BKJunior, editie juli 2016. 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven