Boekfragment: Stem!

Als de eenzame Trudy wordt geattendeerd op haar mooie stem, besluit ze mee te doen met de talenjacht Stem. Vastbesloten te winnen, probeert Trudy op allerlei manieren met jurylid Senna in contact te komen. Daarbij wordt ze steeds obsessiever.

Trudy pakt de afstandbediening en zapt langs de kanalen. Ze blijft hangen op RTL 4. Op vrijdagavond wordt haar favoriete spelshow uitgezonden. Meestal heeft ze meer vragen goed dan de kandidaten. Je hoeft niet eens slim te zijn om gevraagd te worden, concludeert ze. Het feit dat je BN’er bent is voldoende. Dan gaan de deuren voor je open. Overal en altijd.
Een indringend harde tune en een schreeuwerige stem kondigen het reclameblok is aan. Trudy hijst zich op van de bank en loopt naar de buffetkast om de bijna lege zak chips te pakken.
‘Het is weekend, moet kunnen,’ zegt ze tegen de kastdeur. Eten is de beste remedie tegen de stress van de voorliggende werkweek. Vincent vond het vandaag nodig om haar zelfs in het bijzijn van meneer Schreuder, hun baas, voor paal te zetten. De klootzak.
‘Beschik jij over een bijzondere stem en ben je klaar om dat te delen met een groter publiek? Meld je dan nu aan en zing jezelf naar de blind auditions!’ De flitsende stem van een RTL 4 commentator galmt de woonkamer in. Trudy staat stil met de zak chips in haar hand.
Bijzondere stem. De woorden van Jochem echoën door haar hoofd.
Blind auditions.
Niet op je uiterlijk beoordeeld worden, maar puur op je stem. Geen oordeel over je performance.
Ineens gaat het licht in haar hoofd aan. Het plaatje dat verschijnt is glashelder. Dit is de oplossing. sterker nog, dit is de weg! En als ze de eerste stap eenmaal zet, kan het haar levenspad worden. Haar gedachten hollen tientallen meters vooruit; ze ziet de krantenkoppen al voor zich. ‘Van muurbloempje tot nationale ster’. Beter nog: ‘Publiekslieveling’.
Trudy voelt haar wangen gloeien. Ze propt de zak chips terug in de kast en blijft middenin de kamer staan, starend naar het tv-scherm.
Als ze via Stem! doorbreekt, dan is ze iemand. Dan moet het niet moeilijk zijn om weer met Jochem in contact te komen. Hij zal haar stem vast herkennen. Sterker nog, misschien staan er dan wel tien Jochems voor haar in de rij.

Stem!

Boekgegevens

Marlen Beek-Visser, STEM!, Uitgeverij Ellessy, ISBN 978 90 866 0272 8 (€ 19,95)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2016

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven