Dostojevski en de Russische ziel

Op zaterdag 29 april werd in de Hermitage het nieuwste boek van Peter d’Hamecourt In het spoor van de Russische ziel – Dostojevski tussen Europa en Rusland gepresenteerd. In het gezelschap van Ruslandkenners en literair geïnteresseerden overhandigde de schrijver het eerste exemplaar aan zijn oudste zus.

Peter d’Hamecourt (Vlaardingen, 1946) werkte twintig jaar voor de NOS en was het gezicht van het Journaal en het Algemeen Dagblad in Rusland. Daarnaast schreef hij vele boeken over Rusland. In het spoor van de Russische ziel is het tiende boek dat wordt uitgegeven bij uitgeverij Conserve.
In zijn laatste boek volgt d’Hamecourt de schrijver Dostojevski door het Europa van de negentiende eeuw. Dostojevski maakte in die tijd een reis naar onder andere Berlijn, Dresden, Bad Homburg, Baden-Baden, Bad Ems, Wiesbaden, Genève, Saxon-les-Bains, Vevey, Parijs en Turijn. Uiteindelijk keerde hij terug in Moskou en Sint-Petersburg, waar hij grote delen van zijn oeuvre schreef en zijn gedachten over de rol van Rusland in de wereld ontwikkelde. Europa was in zijn ogen ten prooi gevallen aan goddeloosheid. De Europese volkeren konden daarom maar op één manier worden gered: door de Russische ziel. Dan zou volgens hem het eeuwenoude onbegrip tussen Rusland en het Westen worden opgelost.
Peter d’Hamecourt laat in dit boek zien hoe het gedachtegoed van Dostojevski het beleid van de huidige Russische machthebbers bepaalt.

Boekgegevens

Peter d’Hamecourt, In het spoor van de Russische ziel – Dostojevski tussen Europa en Rusland, Uitgeverij Conserve, 300 pagina’s, ISBN 978 90 542 9431 3 (€ 19,99)

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven