De universele liefde voor een wereldberoemd konijn

2015 staat in het teken van de zestigste verjaardag van een van ’s werelds beroemdste kinderhelden: nijntje. Het Centraal Museum in Utrecht viert met de tentoonstelling Feest! nijntje 60 jaar de verjaardag van Dick Bruna’s wereldberoemde konijn. Wij waren uitgenodigd voor het openingsfeestje!

Foto Ivar Pel - Wethouder Jongerius opent de familietentoonstellingBij het naderen van het Centraal Museum is direct duidelijk waar de aftrap van het feestje plaats gaat vinden. Voor de Nicolaïkerk staat een vrolijk dweilorkest feestliedjes te spelen en enkele peuters en kleuters dansen heupwiegend mee. Bij binnenkomst blijkt al snel dat nijntje niet alleen een jonge doelgroep aanspreekt, want tijdens de opening ben ik niet alleen omringd door gezinnen met kinderen, maar ook door een Japans stelletje en een aantal dames van middelbare leeftijd. Vertederd kijken zij naar de enthousiaste reacties van de kinderen op de creatie van Bruna. Ze roepen dat er in al die jaren helemaal niets is veranderd, want ook hun kinderen waren weg van het konijntje. Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum, benadrukt deze universaliteit: ‘Het maakt niet uit hoe oud je bent of welke taal je spreekt, iedereen snapt welke emoties en uitdrukkingen aan het figuurtje vastzitten.’

DSCF6300Nadat een groot cadeau op het podium door wethouder Margriet Jongerius is geopend, verschijnt nijntje zelf ten tonele. Zodra de jongste bezoekers zich door de officiële plichtplegingen hebben heengeslagen, rennen ze naar voren om met het konijn op de foto te gaan. Achter de vrolijke tonen van het dweilorkest aan verplaats ik me ondertussen naar de tentoonstellingsruimte in het museum.

Foto Ivar Pel - overzichtsfotoAan de hand van het thema ‘verjaardag vieren’ zijn er elf onderwerpen uitgekozen waar in de tentoonstelling aandacht aan wordt geschonken. Dit varieert van verjaardagskleding, tot het sturen van een kaartje; van het eten van taart tot het maken van muziek. Kinderen kunnen op een interactieve manier met deze thema’s aan de slag. Zo is een jongetje, met het puntje van zijn tong uit zijn mond, bezig om een verjaardagskaart te maken die hij daarna trots in de brievenbus werpt. Wil je nijntje muzikaal feliciteren? Met echte instrumenten vormen een aantal kinderen een heus nijntje orkest! Gelukkig is er voor de volwassen bezoekers ook genoeg te beleven. Door middel van meer dan honderd originele tekeningen en ontwerpen krijg je een compleet overzicht van Bruna’s werkwijze en gedachtegoed.

Foto Ivar Pel - verstopbosDe uitvergrote taart en bomen, die regelrecht uit een Bruna-verhaal lijken te komen, zijn voor mij het hoogtepunt van de tentoonstelling. Op deze manier wordt de wonderlijke wereld van nijntje en zijn vrienden tastbaar. Even voel ik me weer een kleuter die met een tas vol nijntje-boeken de bibliotheek verlaat, en sta ik letterlijk in een Dick Bruna-bos! Op de vraag of ik aan het einde van de tentoonstelling een chocoladelolly in de vorm van nijntje mee naar huis wil nemen, kan ik dan ook alleen maar volmondig ja antwoorden. Of je nu acht, negenentwintig of achtentachtig bent, je bent nooit te oud om je liefde voor de jubilerende nijntje uit te dragen.

Foto’s: Ivar Pel, Nicole van der Elst, Jean-Pierre Jans

Berichten gemaakt 5328

Eén gedachte over “De universele liefde voor een wereldberoemd konijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven