De redactie tipt: Winterse boeken!

Winter is coming! De perfecte tijd om je lekker warm in je favoriete leesfauteuil te nestelen. Wij gingen op zoek naar drie boeken die je in winterse sferen brengen, maar je tegelijkertijd genoeg warmte bezorgen om de koudste periode van het jaar te trotseren.

Door Janneke Blok en Jeroen van Wijk

De kortste dag
Hoe snel hij ook voorbij gaat, de koudste, donkerste én kortste dag van het jaar is er één die we liever overslaan. Toch zou je na het lezen van De kortste dag wensen dat die langer duurde. In dit hoopvolle midwintergedicht van de Britse schrijfster Susan Cooper, vertaald door Imme Dros, wordt de terugkeer van het licht gevierd. Al vanaf het eerste begin leven mensen in een jaarlijks ritme, bepaald door dag en nacht, zomer en winter, hitte en kou. Toch weten we nog maar zelden waar de rituelen die hiermee verbonden zijn vandaan komen. Zo lees je in het nawoord van de schrijfster bijvoorbeeld waar de kaarsen in onze kerstboom van afstammen en waar het oudste monument staat dat op midwinterochtend de zon verwelkomt. De paginagrote tekeningen van prijswinnend illustrator Carson Ellis, die de dichtregels vergezellen, verbeelden met contrasterende tinten het eeuwenoude, menselijk verlangen naar het licht, dat symbool staat voor het leven. Via de Zonnegod, de jagers en verzamelaars en dansende mensen rond vredesvuren, belanden we uiteindelijk in een kleurrijke, Scandinavisch uitziende woonkamer. Daar vieren ouders samen met hun kinderen feest rondom de kerstboom en een knapperend haardvuur, want: ‘Als het slapende land weer ging leven, / wilden ze vrienden zien, feesten geven. / Ze hoopten op vrede, wensten elkaar: / Gelukkig nieuw jaar!’ De kortste dag is een prachtig prentenboek voor alle leeftijden om samen (voor) te lezen tijdens de kersttijd.

Winter in het kattencafé
Boekenwurmen blijken vaak ook kattenliefhebbers te zijn, en zo ook de Engelse schrijfster Melissa Daley. Na haar succesvolle feelgoodroman Molly en het kattencafé, die eerder dit jaar in het Nederlands verscheen, is in het recent verschenen vervolg Winter in het kattencafé de hoofdrol wederom weggelegd voor Molly. Ze mag dan misschien een poes zijn, maar vanuit haar favoriete ligplekjes kan ze ons perfect op de hoogte stellen van het wel en wee in het naar haar vernoemde café. Er is niets menselijks dat haar ontgaat: ‘Mijn oren draaiden alle kanten op om boven het gekletter van theelepeltjes op het aanrecht uit te verstaan wat Linda antwoordde, maar intussen stond Debbie opeens op en rende ze de kamer uit.’
Sinds Debbie’s zus Linda na een breuk met haar man haar intrek heeft genomen in kattencafé, valt er heel wat in de gaten te houden. Ze neemt niet alleen haar woest keffende hond Beau mee, die Molly en haar kittens behoorlijk van streek maakt, maar ze denkt zich ook steeds meer met de zaak te kunnen bemoeien en introduceert zonder overleg een Siamese rivaal. Wanneer ook nog eens een van Molly’s kittens spoorloos verdwijnt en de dagen steeds kouder en guurder worden, vraagt de snoezige titelheld zich af hoe het met haar en haar baasje verder moet. Zou er dan toch nog een hoopvol uiteinde van het jaar mogelijk zijn?

Dansen in de sneeuw
De gezelligste tijd van het jaar zou niks zijn zonder haar verhalen over verbinding, liefde en vergiffenis. Voor Dansen in de sneeuw schreven zeventien Nederlandse auteurs, waaronder Vonne van der Meer en Joke Verweerd, een eigentijds kerstverhaal met een persoonlijke twist. De zoetige voorkant van het boek doet misschien verwachten dat de bijdragen nogal clichématig zullen zijn, maar niets is minder waar. Een combinatie van humor en ontroering geven deze feelgoodbundel een uitstekende bodem voor originele en interessante vertellingen. Sommige delen van het boek zijn in een meer klassieke vorm gegoten, maar de meeste verhalen zijn net even anders dan A Christmas Carol van Charles Dickens of The Night Before Christmas van Clement C. Moore.
‘Sorry! Gelukkig kerstfeest!’ van Frans Willem Verbaas begint bijvoorbeeld met een duister randje als een autodief onbedoeld de wagen van een dominee steelt, die op weg was naar een nachtdienst. Het geweten van de dief haalt hem echter in en hij besluit om zich voor te doen als dominee en de kerstpreek zelf te houden. De verhalen in Dansen in de sneeuw zijn kort maar krachtig en geven ons op een originele manier een nieuw beeld van wat dit winterse feest voor ons kan betekenen. Dus doe je pantoffels aan, ga zitten in de lekkerste stoel bij de kachel en geniet van de leukste kerstverhalen die je in tijden hebt gelezen.

Boekgegevens

Susan Cooper & Carson Ellis, De kortste dag, vertaling: Imme Dros, Uitgeverij Leopold, 32 pagina’s (€ 15,99)
Melissa Daley, Winter in het kattencafé, vertaling: Els van Son, Uitgeverij A.W. Bruna, 304 pagina’s (€ 15,99)
Josha Zwaan, Vonne van der Meer, Joke Verweerd, e.a., Dansen in de sneeuw. Kerstverhalen, Uitgeverij Mozaïek, 224 pagina’s (€ 17,99)(€ 19,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2019.

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven