Podcasts zijn bijna niet meer weg te denken uit onze wereld. Ze zijn heerlijk om naar te luisteren tijdens het reizen of koken, en je kunt over elk onderwerp wel een podcast vinden. Tegenwoordig kun je zelfs naar podcasts over boeken luisteren. Maar het zijn er zoveel! Waar moet je beginnen? De redactie van de Boekenkrant beluisterde van verschillende podcasts een aflevering om zo de leukste op een rijtje te kunnen zetten, zodat je precies weet waar je de komende tijd allemaal naar kan luisteren!
Door Denise Hoek
Read This!
In de podcast Read This! van de Vlaamse boekenverslindster Shania Gooris kletst Shania vrolijk met BookTokkers over young adult-boeken. In de eerste aflevering staat het boek Loveless van Alice Osman centraal. Samen met de Vlaamse BookTokkers Jonas en Annelies bespreekt Shania deze young adult-roman. Hoewel Shania zelf niet erg positief is over het verhaal, zijn de andere twee dat wel. Hoe meer de drie hun gedachtes delen zijn over het boek, hoe meer de sterke punten van het verhaal naar voren komen. Een leuke podcast voor jongvolwassen boekenliefhebbers.
De Shortlist
In De Shortlist praten lezers over de zes boeken die zijn genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In de aflevering Overal zit een mens staat het boek, je raadt het al, Overal zit een mens van Yves Petry centraal. In deze roman woont Kasper Kind in een hutje in het bos Mierendal en beheert zo het bos. Kasper geeft publieksintellectueel Max De Man de schuld van de klimaatproblemen en wil hem daarom vermoorden.
De twee docenten Nederlands Iris en Boudewijn bespreken het boek, waarbij ze Max De Man vergelijken met een opiniemakelaar die aan een talkshowtafel zou kunnen zitten. Verder komt naar voren dat Iris en Boudewijn het boek wat heftig zouden vinden voor hun leerlingen en schuift schrijver Yves Petry zelf aan. Hij is de laatste Vlaming die de Libris Literatuur Prijs won. ‘Goede reden om hem opnieuw te krijgen,’ grapt hij in de podcast. Met deze podcast leer je de genomineerde boeken voor de Libris Literatuur Prijs op een laagdrempelige manier kennen.
Hoe overleef ik…
Schrijfster Francine Oomen zet haar Hoe overleef ik-reeks door, en daarvoor gaat ze in een heuse Hoe overleef ik-podcast in gesprek met twintigers en dertigers. In aflevering 3 praat Oomen met de 24-jarige Lola, die haar beste vriendin Amber door zelfdoding verloor. Lola ontmoette Amber bij een Jessie J-concert. Sindsdien noemde Amber Lola haar flashlight: haar lichtje in het donker. Oomen en Lola gaan in gesprek over rouw en delen survivaltips. Zo kaart Oomen meerdere keren aan dat het goed is om over je gevoelens te praten. Lola heeft inmiddels, na het advies van Amber, de opleiding tot docent Engels gevolgd en hoopt later een docent te worden die het verschil voor leerlingen kan maken. Deze podcast is natuurlijk heerlijk voor de liefhebbers van de Hoe overleef ik-reeks, maar eigenlijk ook voor alle twintigers en dertigers!
Nooit meer slapen
Journalisten Femke van der Laan en Lotje IJzermans praten in de VPRO-podcast Nooit meer slapen om middernacht met gasten uit de kunst of actualiteit, wat altijd mooie gesprekken oplevert. In de aflevering van 14 maart gaat Van der Laan in gesprek met de schrijfster Jente Posthuma.
‘Een nieuwe garderobe voor de oorspronkelijke heksensagen van Jozef Cohen’: zo noemt Van der Laan het nieuwe boek Heks! Heks! Heks! van Jente Posthuma. Jente vertelt over haar onzekerheden tijdens het schrijven, over de strenge stem in haar hoofd en hoe haar ogen opengingen tijdens haar onderzoek naar de Overijsselse heksensagen. Een openhartig gesprek, dat je aan het denken zet. Nooit meer slapen is een goede keuze voor wie van rustige, diepgaande gesprekken houdt.
De Grote Vriendelijke Podcast
Soms is het ook fijn om als volwassene even naar geklets over jeugdliteratuur te luisteren. Dan ben je bij De Grote Vriendelijke Podcast aan het juiste adres! In aflevering 83 praten journalisten Jaap Friso en Bas Maliepaard met cabaretier en kinderboekenschrijver Jochem Myjer over het laatste deel van De Gorgels: De Gorgels en de laatste kans. De kleine pluizige wezentjes uit de boeken bedacht Myjer in 2015, en gaf ze een geheel eigen taal. Myjer krijgt zelfs mailtjes met de vraag hoe je bijvoorbeeld ‘ik hou van jou’ in het Gorgels zegt. De ultieme droom van de cabaretier is dan ook om een eigen encyclopedie voor de Gorgels maken. De Grote Vriendelijke Podcast is een handige podcast voor wie op de hoogte wil blijven van de kinderliteratuur.
De Waanzinnige Podcast
Ook voor de allerkleinsten bestaan er tegenwoordig podcasts, zoals De Waanzinnige Podcast van Marije Ravelli en Maya Shamir.Kinderen van zes tot twaalf jaar vertellen in deze podcast over hun lievelingsboek. Zoals de zevenjarige Levi, die in de eerste aflevering vertelt over Bob Popcorn. ‘Ik hou van popcorn,’ begint Levi. ‘De hoofdrolspeler is Ellis die een pak koopt met een korrel die steeds groter en groter wordt. Totdat hij zo groot als een aardappel is en twee armpjes en benen krijgt.’ De korrel is heel ondeugend volgens Levi. Marije Ravelli stelt korte vragen en ondertussen wordt het verhaal van Levi afgewisseld met leuke geluidjes, zoals popcorn dat plopt in de magnetron of een gillende kip. Samen met Marije leest Levi een stukje voor. Met een luistertijd van ca. tien minuten is deze podcast een goede aanrader voor kleine kinderen.