De redactie tipt: Klassieken

Vandaag start de Week van de Klassieken. Tot 15 april worden er volop lezingen en activiteiten georganiseerd met het thema ´Wat is wijsheid? Denken in de klassieke wereld’. Redacteur Erik tipt zijn favoriete klassieke werken.

Persoonlijke notities
Vindt u de term ‘filosoof-koning’ niet ook fantastisch nobel klinken? Volgens Plato, de bedenker van de term, zouden machthebbers filosofen moeten zijn: een ideaalbeeld waaraan weinig heersers in de geschiedenis hebben voldaan. De Romeinse keizer Marcus Aurelius was een van die weinigen. Hij hield een dagboek bij waarin hij zijn filosofische beslommeringen optekende, om zichzelf moed in te spreken en tot beter leiderschap te manen. Centraal staan kalmte van geest en de natuurlijke orde der dingen. Er is veel wijsheid te vinden in dit boek. Bijvoorbeeld: ‘De beste manier om je op iemand te wreken, is niet te worden zoals hij.’

Griekse mythen
Lang voordat Stephen Fry de bestsellerlijst bestormde met Mythos hadden we in Nederland onze eigen mythebewerker in Imme Dros. Met haar hervertellingen ben ik opgegroeid, en ik ben haar er dankbaar voor. De stijl is een onnavolgbare combinatie van sprookjesachtige, informele en poëtische taal. Het voelt alsof een warme, stevige hand je meetrekt door het pantheon.

De essays
‘Michel de Montaigne’ klinkt niet bepaald als een naam uit de Oudheid, en dat klopt: deze Franse staatsman en filosoof leefde in de zestiende eeuw. Waarom hij dan toch in deze lijst staat? Omdat zijn essays bol staan van de klassieke verwijzingen – anekdotes over falende keizers, kwinkslagen van Cicero: Montaignes brein was een ware bibliotheek. De essays zelf zijn losjes geschreven (het woord ‘essay’ betekent letterlijk ‘probeersel’), het is heerlijk om mee te deinen op de gedachtestromen van Montaigne. En hij heeft scherpe humor: ‘Zelfs op de hoogste troon van de wereld zit je nog op je gat’.

Klik hier voor meer informatie over de Week van de Klassieken.

Boekgegevens

  • Marcus Aurelius, Persoonlijke notities, Vert. Simone Mooij-Valk, Uitgeverij Ambo Anthos, 240 pagina’s (€ 24,99)
  • Imme Dros, Griekse mythen, Uitgeverij Athenaeum, 472 pagina’s (€ 18,50)
  • Michel de Montaigne, De essays, Vert. Hans van Pinxteren, Uitgeverij Athenaeum, 1474 pagina’s (€ 49,99) 
Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven