De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer Als je BGRPT wat ik BDL van Marcel Lemmens.
Een heldere zakelijke tekst schrijven gaat niet iedereen even makkelijk af, maar gelukkig kun je er hulp bij krijgen. Zogeheten schrijfhulpboeken vertellen je precies hoe je je rapport / scriptie / nieuwsbrief / artikel / verslag / notitie / recensie / discussiestuk / enzovoorts / enzoverder moet schrijven. Het gros van die boeken volgt het schrijfproces. Dat is ook logisch, want je begint bij het begin (doelgroep bepalen, structuur opzetten), dan komt het midden (het schrijven zelf), en als laatste ga je schaven aan de details en zet je de puntjes op de i. En onderweg krijg je in die boeken dan ook nog lijstjes met tips en trucs en do’s and dont’s, en checklists waarmee je kunt kijken of je aan alles gedacht hebt.
Maar het kan ook anders. Redacteur-tekstschrijver Marcel Lemmens neemt in zijn boek Als je BGRPT wat ik BDL juist de tips en trucs – honderdenéén in totaal – als uitgangspunt, en geeft daar dan uitleg bij in korte hoofdstukjes van drie, vier bladzijden. Tips zijn bijvoorbeeld: ‘Koester uitdrukkingen’ (want daar wordt je tekst levendiger door), ‘Formuleer precies’ (want dat leest lekkerder), ‘Durf onvolledig te zijn’ (waarom ook niet), ‘Doe normaal’ (vaak al gek genoeg) en ‘Zet op tijd een punt’ (anders verdwaalt je lezer). De tips zijn ondergebracht in hoofdstukken over onder meer ‘Engels’, ‘Stijl’, ‘Beeldspraak’ en ‘Leestekens’, en zetten de aspirant-schrijver op het juiste spoor. Zo leer je van de tips over het gebruik van Engels dat dat helemaal geen kwaad kan, maar dat je niet moet overdrijven en je steeds moet afvragen hoeveel Engels je lezer kan hebben. En ook dat als je Engels gebruikt, je dat wel correct moet doen (because it stands so sully if you don’t).
Kortom, korte en bondige tips – en wie daar niet genoeg aan heeft kan terecht in die andere schrijfhulpboeken.