Chroniqueur van eigen familie wint Libris Geschiedenis Prijs

Alexander Münninghoff heeft met zijn boek De stamhouder de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Het is een familiekroniek, maar ook een ‘meeslepend’ historisch verhaal, aldus de jury van de prijs.

Juryvoorzitter Bernard Wientjes maakte zondag op de radio bekend dat Münninghoff de winnaar is. Dat gebeurde tijdens een uitzending van het VPRO-programma OVT, dat zich richt op geschiedenis-fanaten.

Münninghoff vertelt in zijn boek over de (oorlog)geschiedenis van zijn familie. Het is niet vreemd dat het boek geselecteerd werd, want het verhaal brengt belangrijke thema’s als goed en kwaad aan de orde. Het boek voert de lezer tevens langs een groot grondgebied: Münninghoffs’ familieleden maakten omzwervingen van Letland tot Nederland. Zelf werd de schrijver in Posen geboren, de Poolse stad die in het kader van Lebensraum door de Duitsers werd ingenomen.

Münninghoffs’  familieleden waren  erg betrokken bij de politieke ontwikkelingen destijds. Het doet denken aan een uitspraak van Harry Mulisch: ‘Ik bén de Tweede Wereldoorlog’, waarmee hij doelde op zijn joodse moeder en collaborerende vader. Voor Münninghoff geldt misschien wel hetzelfde. Hij leefde namelijk te midden van een collaborerende vader en een grootvader die aan ‘de goede zijde’ stond. Zodoende maakte de schrijver de geschiedenis van dichtbij mee.

De uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van De Maand van de Geschiedenis. Doel van de maand is om de interesse in geschiedenis aan te wakkeren. Voor de prijs kwamen dus vooral boeken in aanmerking die een breed publiek aanspreken.

Bron: tpo.nl en volkskrant.nl

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven