Boekfragment: Vladimir Poetin – Het Koningsdrama

Is Vladimir Poetin verantwoordelijk voor de ramp van MH17 van Malaysia Airlines? Wat drijft hem om de pro-Russische separatisten in de door hen bezette Oekraïne met wapens te steunen? Lees dit boek over het leven van Vladimir Poetin, president van Rusland en als het aan hem ligt een wereldmacht.

Op weg naar een machtsgreep? Of in elk geval onderweg naar zijn vrienden die in Moskou al druk in de weer zijn om een machtsovername voor te bereiden? De voortzetting van een sluipend proces richting de top? De vraag ‘Kto V.V. Poetin?’ (Wie is V.V. Poetin?) is als publicrelationsstunt nog niet gelanceerd. Vladimir Vladimirovitsj Poetin komt op de televisiebeelden uit 1996 over als een eenzaam, maar niettemin vastberaden man die een nieuwe fase in zijn leven tegemoet gaat. Hij is zeker geen ‘mister nobody’ in zijn geboortestad Sint Petersburg. De judoka met de zwarte band heeft in het publieke leven in de rangen van de lokale staatsmacht al een plaats veroverd.

Samen met zijn voormalige KGBkornuiten voelt hij dat er meer in zijn leven zit dan een plek in de schaduw van de centrale macht. Zijn vertrek uit Sint Petersburg is aanleiding voor een uitgebreid interview op een van de lokale televisiezenders. Een grijze, ambtelijke muis, zoals hij een paar jaar later tijdens zijn sprint naar de hoogste macht in het land in de media wordt gepresenteerd, is zo’n royale mediabelangstelling vanwege zijn verhuizing nauwelijks waard. Het interview bewijst dat er van een ‘grijze muis’ geen sprake is. Hier is een man die recht op zijn doel afgaat. Het aureool van de macht zweeft al rond zijn kruin. Dat zijn einddoel de positie van gekozen monarch zal zijn, kan op dat moment niemand bevroeden. Het contact onder de voormalige officieren van de lokale KGB in Petersburg is hecht en de gezamenlijke ambitie grenzeloos groot. Vladimir Vladimirovitsj Poetin is de centrale figuur om wie alles draait in de vriendenclub. Hij leert het snelst in de school van Anatoli Sobtsjak, de eerste gekozen burgemeester van de stad aan de Neva. Die is begin jaren 90 een man van nationaal aanzien als een democraat van het eerste uur. Een onder de studenten van de rechtenfaculteit van de universiteit van Petersburg populaire professor. Poetin is nog bij hem afgestudeerd. Poetin ervaart in het Smolny onder de vleugels van Sobtsjak dat macht en kapitaal hand in hand gaan in het nieuwe Rusland. Het Smolny-paleisje is gesticht door Catharina de Grote. Zij vestigt er een pensionaat in voor adellijke meisjes. Zij die met goed gevolg deze strenge opleiding afronden dragen hun hele leven trots de Catharina-broche. Dames met een dergelijke broche zijn begeerde huwelijkskandidaten voor de adellijke jongemannen.

Vladimir Lenin neemt er zijn intrek als hij de revolutie en de Sovjetstaat afkondigt in 1917. Als Petersburg, Petrograd in die jaren, zijn status als hoofdstad verliest, verhuist de Sovjetmacht naar het Kremlin in Moskou en trekt het lokale partijbestuur in het statige complex. Als Lenin sterft in 1924 wordt Petrograd Leningrad, maar het Smolny blijft. In 1991, na de omwenteling, neemt het democratische gemeentebestuur er zijn intrek. Een van de eerste besluiten die de democraten nemen is om terug te keren naar de historische naam Sint Petersburg. De sfeer van het meisjesinternaat is in het Smolny niet meer terug te vinden. Er is wel sinds enkele jaren een museumkamer ingericht die herinnert aan dat verre verleden. Het gebouw, met zijn krakende parketvloeren in zijn lange en hoge gangen, ademt nog steeds de Sovjetsfeer.

Koningsdramacover

Boekgegevens

Peter d’Hamecourt, Vladimir Poetin – Het Koningsdrama, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9317 0 (€ 19,99)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2014

Berichten gemaakt 5339

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven