Boekfragment: Max en de slinger van Foucault

Als Max iets niet begrijpt, wordt hij zenuwachtig en rust hij niet voordat iemand het hem uitlegt. En dat overkomt hem als hij naar de slinger van Foucault kijkt. Ze zeggen dat hij nooit stopt … Maar hoe kan dat? En alsof het nog niet genoeg is, zegt een mysterieuze man met een dikke buik tegen hem dat deze slinger het mooiste bewijs is dat de aarde rond haar eigen as draait. Geweldig: nu moet hij twee raadsels oplossen.

Het was maandag en ik was vastbesloten te gaan doen wat me was gevraagd door de mysterieuze geleerde die ik in het wetenschapsmuseum had leren kennen, maar ik voelde me een beetje beklemd. Daar waren twee redenen voor: ten eerste was het de dag om mijn huiswerk in te leveren; ten tweede, nog erger, had ik die nacht gedroomd. En in mijn dromen had ik een heel bijzondere ervaring …
Ik was op een onbekende plek, in een vreemde kamer met een heel hoog plafond, dat gedragen werd door pilaren van uitgehakte steen. Een paar flakkerende kaarsen verlichtten de ruimte met een wat schimmig licht, terwijl de laatste zonnestralen door een paar grote ramen binnenvielen. En aan de andere kant van het glas vermoedde je een zee van daken, torens en rokende schoorstenen. Het vertrek was opgeluisterd door een paar grote houten kasten en een enorme robuuste tafel in het midden. Ik was verstijfd van schrik en zag overal dingen die ik nog nooit had gezien. De boeken waren van leer en heel erg oud, en ze stonden keurig netjes op een rij. De tafel was als een schatkist vol rollen perkament, enorme papieren vellen met schema’s en schetsen, en inktpotten met veren om te schrijven. Ongelooflijk: ik had een reis naar het verleden gemaakt!
Ik liep naar een paar schappen, terwijl mijn ingehouden voetstappen weerklonken. De schappen lagen vol voorwerpen, zoals dikke ronde glazen, tubes met diverse vloeistoffen, prachtige stenen en mineralen, en verderop iets heel bijzonders: een astrolabium.

Clavis Max_fcovr

Boekgegevens

Marc Boada met illustraties van Pere Mejan, Max en de slinger van Foucault, Uitgeverij Clavis, vertaling Elly Bovee, ISBN 978 90 448 2369 1 (€ 17,95)

Dit boekfragment verscheen eerder in BKJunior, editie juli 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven