Boekfragment: Lessen om te overleven

Een gids om je door een moeilijke periode heen te loodsen. Bestsellerauteur Alice Hoffman zocht naar zo’n boek toen ze behandeld werd voor kanker. Ze wilde weten hoe andere mensen omgaan met ziekte en verlies. Toen ze er geen kon vinden, schreef Hoffman met warmte, humor en wijsheid daarop zelf een gids met levenslessen.

Toen ik het knobbeltje voelde, wist ik zeker dat het niets was. Dit soort dingen overkwam mij niet. Mensen om mij heen overkwam het wel. Mijn moeder werd behandeld tegen borstkanker. Mijn schoonzus had haar gevecht tegen een hersentumor verloren. Maar mij zou het niet overkomen. Ik was niet iemand die kanker kreeg. Ik was iemand die aan het bed zat. Die vrienden naar de dokter begeleidde. Zo iemand die meeging naar de advocaat als scheiden onvermijdelijk was, therapeuten zocht voor sombere pubers, plekken reserveerde op begraafplaatsen, uitvaarten regelde, kinderen en huisdieren opving. Het bleek toch kanker te zijn.
Dus toen wist ik het. Aan alle geluk komt een eind. Iedereen krijgt vroeger of later zijn portie ellende in het leven: je verliest iemand van wie je houdt, je gaat scheiden, krijgt liefdesverdriet, je kind gaat het verkeerde pad op of je krijgt een slechte diagnose.
Inmiddels heb ik veel nagedacht over wat ik van anderen had willen leren toen ik net de diagnose had gekregen. Of toen ik mensen verloor van wie ik hield. Of toen ik diep teleurgesteld was over hoe mijn leven verliep. Eigenlijk heb ik dit boek vooral geschreven om mezelf erop te wijzen hoe mooi het leven is. Dat zie je namelijk maar al te makkelijk over het hoofd in tijden van crisis, ziekte en verlies. Ik schreef om mezelf erop te wijzen dat er ook in donkere tijden rozen bloeien en sterren aan de hemel fonkelen. En vooral om mezelf in te prenten dat ik ondanks alles zelf keuzes kon blijven maken.

13 BF 0,25 Orlando Lessen om te overleven afb

Boekgegevens

Alice Hoffman, Lessen om te overleven, vertaling: Anne-Marie Vervelde, Uitgeverij Orlando, ISBN 978 94 920 8624 2 (€ 17,95)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2016

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven