BOEKFRAGMENT – Jane Austen – De Watsons & Sanditon

Boekfragment

De Watsons

Het eerste winterbal in het stadje D. in Surrey zou worden gehouden op dinsdag 13 oktober en iedereen verwachtte dat het een heel geslaagd bal zou worden; men was er vast van overtuigd dat er een hele reeks deftige plattelandsfamilies zou komen en men koesterde de levendige hoop dat de Osbornes zelf aanwezig zouden zijn.
Het was vanzelfsprekend dat de Watsons een uitnodiging ontvingen van de familie Edwards. Dit was een welgestelde familie die in de stad woonde en er een rijtuig op na hield. De Watsons woonden in een dorp zo’n vijf kilometer ervandaan, waren arm en hadden geen gesloten rijtuig; en vanaf het eerste bal dat in die plaats werd gegeven, plachten de eersten de laatsten uit te nodigen om zich gedurende de hele winter bij elke maandelijkse feestavond in hun huis te verkleden, er te dineren en te slapen.

Sanditon

Een heer en een dame die op weg waren van Tonbridge naar dat deel van de kust van Sussex dat ligt tussen Hastings en Eastbourne, en die om zakelijke redenen de hoofdweg hadden moeten verlaten en over een heel slechte weg moesten zien te komen, sloegen om met hun rijtuig toen ze moeizaam de lange glooiing van half steen, half zand beklommen. Het ongeluk gebeurde even voorbij het enige voorname huis dat aan die laan lag. Toen hun koetsier de opdracht kreeg die richting te nemen, had hij eerst gedacht dat dat huis hun doel moest zijn en had zeer nors gekeken toen hij werd gedwongen er voorbij te rijden. Hij had zo gemopperd en met zijn schouders geschokt, en zijn paarden zo beklaagd en zo scherp ingehouden, dat men hem ervan had kunnen verdenken dat hij hen met opzet had laten omslaan (vooral omdat het rijtuig niet van zijn meester zelf was), ware het niet dat de weg ontegenzeggelijk veel slechter was geworden dan eerst, zodra ze het eerder genoemde huis waren gepasseerd; daarbij had hij met een hoogst intelligente, gewichtige uitdrukking op zijn gezicht verklaard dat alleen karrenwielen veilig verder konden rijden.

Jane Austen, De Watsons & Sanditon, Kemper Conseil Publishing, ISBN 978 90 765 4219 5 (€ 10,00)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven