Boekfragment: Hoe overleef ik mezelf

Als vervolg op de bestseller Hoe overleef ik moeilijke mensen geeft psychotherapeut Jörg Berger ditmaal inspiratie om aan jezelf te werken.

Help me, Heer van mijn leven,
dat ik mijn medemensen
geen overlast zal geven.

Dit oude kindergebedje schoot me ineens te binnen. Ik liep in gedachten de treden van het grote trappenhuis op van de kleine, met matrassen ingerichte gebedsruimte naar het klaslokaal van de middelbare school. Ik dacht aan de streken die mijn medeleerlingen en ik vaak uithaalden. Later ontdekte ik wat iedereen in de loop van zijn leven beseft: je hoeft niet eens rotgeintjes uit te halen – zelfs als je aardig en oprecht wilt zijn, ondervinden anderen hinder van jouw gedrag. Vaak begrijp je zelf niet wat het probleem eigenlijk is en waarom anderen zich gekwetst voelen. Je eigen blinde vlekken maken relaties vaak ingewikkeld. (…)
De meeste mensen neigen tot een of twee typen gedrag. En bij sommigen is geen enkel type gedrag echt sterk ontwikkeld. Maar meestal ontdek je bij jezelf meer dan twee negatieve reactiepatronen. Hoe meer stress we in een situatie ervaren, hoe sterker ons moeilijke gedrag tot uiting komt. Op verschillende terreinen van ons leven vertonen we trouwens vaak ander gedrag. Zo laten we bijvoorbeeld op ons werk een andere kant van onszelf zien dan wanneer we samen met vrienden zijn. Met behulp van dit boek word je je bewuster van je eigen stekeligheden.

Boekgegevens

Jörg Berger, Hoe overleef ik mezelf, vertaling: Carolijn Visschers, KokBoekencentrum Uitgevers, 176 pagina’s (€ 17,99)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2019.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven