Boekfragment: Boy Nobody – De verrader

De verrader is het laatste boek uit de Boy Nobody-trilogie. Wat als je ontdekt dat niets is wat het lijkt? Een zenuwslopende actiethriller voor Young Adults.

Het is een doodgewoon huis aan een doodlopende straat in een buitenwijk, zo’n anderhalve kilometer van Brighton High School. Er staan bloemen in de voortuin. Andere dan er vijf jaar geleden op die plek stonden. Op de dag dat ik hier wegging. De dag dat ik mijn vader zag sterven, althans, dat ik dacht dat ik hem zag sterven.
Ik kreeg het verbod hier ooit terug te komen, en hier zit ik nu. In mijn auto. En ik kijk naar het huis en denk aan een deel van mijn leven dat ik tijdens mijn opleiding heb leren vergeten. Achter me beweegt iets. De zomerzon reflecteert op de voorruit van een Volvo-stationcar. Ik zie één inzittende, een vrouw, in de richting van mijn auto rijden.
Ik start de motor, bereid me voor om ervandoor te gaan. Ik volg de stationcar eerst in mijn achteruitkijkspiegel, dan in mijn zijspiegel en dan door de voorruit als hij voorbijkomt en doorrijdt. Niets wijst erop dat de bestuurder hier is om een reden die met mij te maken heeft. Maar het herinnert me er wel aan dat ik gevaar loop. Elk moment dat ik op straat ben, loop ik het gevaar ontdekt te worden. Ik kijk naar het klokje op het dashboard. Over drie uur heb ik een afspraak met Mike.
Het was niet mijn keus om naar mijn geboorteplaats te komen. Het was noodgedwongen. Mike wil me hier in Rochester ontmoeten, hij wil me hier vertellen wat hij weet over de verdwijning van mijn maatje Howard. Howard werkte tijdens mijn laatste opdracht in het geheim voor me, hij probeerde feit van fictie te onderscheiden. Ik was ervan overtuigd dat Mike mijn vader had vermoord, maar er zijn aanwijzingen die erop duiden dat mijn vader misschien nog leeft. Voor hij me kon vertellen wat hij wist, verdween Howard. Ik ben gekomen om hem te zoeken.
Het zou een valstrik kunnen zijn. Maar ik ben bereid dat risico te nemen, want in gedachten zie ik de weg die naar mijn doel leidt.
Mike. Howard. Mijn vader. De een leidt naar de ander.
Ik zou nu eigenlijk moeten gaan, maar ik zak onderuit in mijn stoel en zet de motor uit. Ik ben helemaal door het huis in beslag genomen en het lukt me niet mijn blik af te wenden. Mijn ogen glijden via de lichtgroene dakpannen naar het uiterst rechtse hoekraam.
Mijn slaapkamer.
Ik word getroffen door een golf van emotie. Het raakt me zo, dat mijn adem stokt.
Ik geef het gevoel een naam.
Verdriet.
Ik laat het over me heen komen. Het is beter om helemaal geen gevoelens te hebben, maar als ze de kop opsteken, gaan ze ook weer weg, heb ik geleerd. Ze komen in golven, en net als golven trekken ze terug. Uiteindelijk.
Iets verderop in de straat zie ik twee knullen mijn kant uit lopen met rugzakken nonchalant over de schouders. De een is een jaar of zestien, de ander dertien. Gelijkenis in bouw en gezicht. Broers.
Ik werp een blik op het dashboardklokje. Kwart voor drie. Op dit tijdstip zijn het waarschijnlijk jongelui uit de buurt die van een zomercursus op weg zijn naar huis. Maar het zouden ook soldaten van Het Programma kunnen zijn, die zich voordoen als studenten.

Boy Nobody

Boekgegevens

Allen Zadoff, Boy Nobody 3. De verrader, vertaling: Margot van Hummel, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2510 7 (€ 18,95)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2015

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven