Boekfragment: 100% suikervrij naar jouw natuurlijke gewicht

In deze handzame gids staan alle do’s en don’ts voor iedereen die graag een gezond gewicht wil bereiken zónder dieet, maar door lekker eten volgens de Sugarchallenge-lifestyle.

Suiker knipt als het ware de verbinding met het honger- en verzadigingscentrum in de hersenen door, waardoor je lichaam van je hormonen niet meer het sein ‘ik zit vol’ doorkrijgt en je dus kunt blijven eten. Daar komt bij dat op suiker (met name op fructose) van nature geen rem zit. Suiker wordt geassocieerd met ‘veilig’ en ‘warmte en liefde’. Dat begint al heel jong met de zoete smaak van moedermelk. Daarom is het ook logisch dat veel kinderen, maar ook volwassenen, van nature een hang hebben naar ‘zoet’. En dat we graag naar zoet grijpen als we even niet lekker in ons vel zitten.

Waarom je van suiker honger krijgt (en dikker wordt)
Om suiker in ons lichaam te kunnen verwerken maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de suikers die je eet, opgenomen worden in de lichaamscellen. Daar worden ze gebruikt als energieleverancier. Tot zover is er niets aan de hand. Sterker nog: ons lichaam heeft suikers nodig om goed te kunnen functioneren.
Het probleem is alleen dat ons lichaam genoeg heeft aan 5-6 klontjes suiker op een dag en dat dit de gezonde suikers zijn die je uit een volwaardige voeding kunt halen. Het lichaam zit absoluut niet te wachten op de enorme hoeveelheden toegevoegde geraffineerde suikers en zoetstoffen die onze huidige voeding bevat. Gemiddeld eten we hiervan 35 suikerklontjes per dag! Zelfs een ‘verantwoord voedingspatroon’ op basis van de bekende ‘Schijf van vijf’ bevat gemiddeld tussen de 20 en 25 suikerklontjes per dag. Het is in mijn ogen dan ook logisch dat de huidige voedingsadviezen voor veel mensen niet het gewenste resultaat opleveren en/of resulteren in een eindeloze en vaak hongerige lijdensweg van diëten.
Het lichaam krijgt met al die suikerklontjes veel meer energie binnen dan het nodig heeft. Met als gevolg dat het enorme hoeveelheden insuline aan gaat maken om alle suikers te kunnen verwerken. Onze cellen hebben echter maar een beperkte verwerkingscapaciteit. Als de cellen vol zitten, wordt het teveel aan energie onder invloed van insuline opgeslagen als vet ‘voor barre tijden’ (die waarschijnlijk nooit zullen komen in onze maatschappij vol overvloed).
Het bijkomende effect van grote hoeveelheden insuline in je lichaam is dat je hongeraanvallen zult krijgen met bijbehorende energiedips. Zeker als je veel suiker en snelle koolhydraten eet, maar ook als je veel (light) frisdranken drinkt, loop je het gevaar dat je altijd honger hebt of ‘wel iets lust’ en je nooit verzadigd voelt. Een ander groot nadeel van te veel insuline in je bloed is dat het de vetverbranding stillegt. Met een voedingspatroon dat bestaat uit veel suikers en snelle koolhydraten hol je bovendien je
lichaam langzaam uit waardoor er allerlei tekorten ontstaan die uiteindelijk kunnen zorgen voor schade en achterstanden in je lichaam die wij beter kennen als ‘welvaartsziekten’. Dit komt omdat al die suikerrijke producten vaak bar weinig voedingsstoffen bevatten voor het lichaam, maar wel verwerkt dienen te worden. Hiervoor gebruikt het lichaam haar energievoorraden, waardoor je waarschijnlijk steeds vermoeider zult worden en uiteindelijk ook sneller zult verouderen. Ook hier gaat het lichaam dus vragen om meer voedingsstoffen waardoor je honger krijgt.

100% Afslank special 1710.indd

Boekgegevens

Carola van Bemmelen, 100% suikervrij naar jouw natuurlijke gewicht, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, ISBN 978 90 003 4406 2 (€ 9,99)

Dit fragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2015

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven