Boekenkrant-schrijfwedstrijd: de nominaties

Toen wij anderhalve maand de eerste editie van de Boekenkrant-schrijfwedstrijd lanceerden, hadden we geen idee hoeveel reacties we konden verwachten. Meteen na de lancering druppelden de eerste verhalen al binnen, en dat bleef maar doorgaan! Maar liefst 77 thuisschrijvers deden mee aan de wedstrijd.

Van bespiegelingen over de onverwachte effecten van deze quarantainetijd, tot verhalen vanuit bijzondere perspectieven zoals een goudvis of een fotolijstje, tot regelrechte thrillers: de inzendingen wisten ons telkens te verrassen met hun invulling van het thema ‘contact’. Wij hebben alle verhalen met veel plezier gelezen, en het was dan ook geen makkelijke opgave om een top vijf samen te stellen.

De vijf genomineerden zijn (op alfabetische volgorde):

Anoniem met het verhaal ‘Contactverlies’ 
De schrijver van dit verhaal (naam bekend bij de redactie) werkt in een zorginstelling en wilde met dit verhaal een poging doen om de verwarrende belevingswereld van een van de cliënten te vangen. Deze cliënt raakte van de ene op de andere dag in een delier, doordat zijn structuren omver werden geworpen door de coronacrisis. Doordat het verhaal in de vorm van een medisch verslag is geschreven, maar dan vanuit het perspectief van de cliënt, vallen vorm en inhoud perfect samen. De schrijver weet een beklemmende sfeer op te roepen die nog lang onder je huid blijft zitten.

Karin Bisschops met het verhaal ‘Stopcontact’ 
‘Stopcontact’ van Karin Bisschops is een psychologisch verhaal waarvan de eerste zinnen direct doen vermoeden dat hoofdpersoon Jasmijn iets heftigs heeft meegemaakt. Ze is op weg naar een schuilplaats die ze voor zichzelf heeft gecreëerd. De auteur voert je geleidelijk mee in een flashback, die een vervelend thrillerachtig staartje lijkt te krijgen. Maar is alles eigenlijk wel zoals het lijkt? Goed letten op de details is het devies.

Paolo Bouman met het verhaal ‘De vijand’ 
Paolo Boumans verhaal valt op door de sterke vertelstem van de hoofdpersoon. Op de begrafenis van zijn oude klasgenoot Hamza blikt een man terug op zijn middelbareschooltijd. Hamza stond daar te boek als ‘de vijand’, maar tijdens een bijzonder voorval in de nacht leert de hoofdpersoon van hem van een andere kant kennen. Het bijzonder kleurrijke taalgebruik en de beschrijvingen van personages zorgen ervoor dat je je meteen in hun wereld waant, en het einde laat je niet onberoerd achter.

Debora Degreef met het verhaal ‘Ik houd nu al van Nederland’ 
‘Ik houd nu al van Nederland’ van Debora Degreef is een verhaal dat je meetrekt in de gedachtewereld van een Syrische jongen. Met zijn familie woont hij al een tijdje in Nederland, maar vandaag gaat hij met zijn broertje voor het eerst buiten de hekken op stap. In enkele zinnen worden de omgeving en personen geschetst, waardoor je voelt dat er een wereld achter het beschrevene schuilgaat. ‘Ik houd nu al van Nederland’ is een prachtig sereen verhaal over die eerste woorden in een vreemde taal en een van de basisvormen van menselijk contact.

Marcel Fuchs met het verhaal ‘Kraag’ 
‘Kraag’ van Marcel Fuchs geeft de verstilling en vervreemding van de huidige tijd perfect weer. We volgen een oudere man die een winkel binnengaat en daar probeert mee te doen met de vreemde dans die de coronamaatregelen vereisen. Met ogenschijnlijk simpele zinnen weet Fuchs je te raken, zijn bespiegelingen zijn herkenbaar en toch verreikend. De slotzin laat je niet onberoerd achter.

Winnaar
Het winnende verhaal wordt bekendgemaakt op 2 juni, tegelijkertijd met het verschijnen van de juni-editie van de Boekenkrant. Hierin zal dit verhaal ook te lezen zijn. Vanaf dan wordt elke week één van de genomineerde verhalen online geplaatst.

Prijsuitreiking
Naast de publicatie in de Boekenkrant ontvangt de winnaar een gratis jaarabonnement op de Boekenkrant t.w.v. € 42 én een boekenpakket van ca. € 50. De prijsuitreiking vindt (online) plaats op 2 juni.

Berichten gemaakt 5328

Eén gedachte over “Boekenkrant-schrijfwedstrijd: de nominaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven