BESPREKING – Jean Klare & Louise van Swaaij – Atlas van de Belevingswereld

De Atlas van de Belevingswereld is ontstaan uit een verzameling losse woorden die bleven hangen bij het lezen van kranten, boeken, het luisteren naar de radio, gesprekken in de trein, lezingen, dat soort dingen. Daar heb ik patronen in aangebracht, of liever, de patronen drongen zich uit de verzameling vanzelf aan mij op. Dat vergaat mij vaker zo. Als je een collectie hebt, of het nou objecten zijn of woorden, dan ga je na een tijdje vanzelf de samenhang zien. De overeenkomsten en verschillen van de individuele onderdelen van de verzameling kristalliseren uit in een patroon dat de verwantschappen van de betekenissen achter de woorden weergeeft.

De plaatsnamen in De Atlas van de Belevingswereld staan dus niet op willekeurige plaatsen. Er zitten patronen in de kaart verborgen. Dat maakt het ook zo leuk om in de kaarten rond te dwalen. Een goed voorbeeld zie je in de Bergen van Werk. Om in de stad Succes te komen (van waaruit je over de Baai van Voldoening een mooi uitzicht hebt op de toppen van de Gouden Bergen) moet je vanuit de Creatie (waar de Bronnen van Inspiratie liggen) naar Groei, door het stroomdal van de rivieren Bloed, Zweet en Tranen, via Handelingen.
In Succes kun je kiezen of je naar het zuiden af te reizen naar Verheugen, en verder door het Grote Genieten, bijvoorbeeld met de spoorlijn, die in het uiterste zuiden een lus heeft. Dan kun je bij Heimwee vanzelf weer terug naar de Bronnen van Inspiratie om opnieuw te beginnen. Sommigen kiezen ervoor om meteen de decadente cruise te nemen, maar dat is niet aan te bevelen. Bijna altijd stranden deze in het scheepskerkhof van Vergane Glorie in de baai van Weelde.

Het weefsel van betekenissen is opgebouwd uit open en gesloten begrippen. Veel van de patronen van betekenissen zijn door mij aangebracht, maar een groot deel van de inhoud wordt verwezenlijkt door de lezers. Mensen die mijn kaarten bekijken zien vaak dingen die ik helemaal niet bedoeld heb. Dat is de bedoeling. Mijn werk is zo een cartografische weergave niet zozeer van mijn eigen belevingswereld, maar een kaart die voor elke lezer weer anders en persoonlijk is. De Atlas van de Belevingswereld is volgestopt met verbindingen, verbogen en verborgen betekenissen. Het is niet altijd duidelijk of de lezer die betekenis zelf heeft verwezenlijkt, of dat ik die als auteur heb aangebracht…

Jean Klare & Louise van Swaaij, De Grote Atlas van de Belevingswereld, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 616 9969 9 (€ 39,90)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven