Bergen en boeken: het feest van Uitgeverij Conserve

Op 23 oktober werd het 30-jarig bestaan van Uitgeverij Conserve gevierd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ruïnekerk in Bergen werd niet alleen de uitgeverij van Kees de Bakker in het zonnetje gezet, maar ook de plaats waar de festiviteiten plaatsvinden. En dat blijkt een echt kunstenaarsbolwerk te zijn.

Als ik na een lange treinreis in de Ruïnekerk aankom, tref ik een tot de nok toe gevulde zaal aan. Met moeite weet ik achter in de zaal een plaatsje te veroveren, naast een onvervalste Bergenaar. Deze vertelt mij dat hij bij Uitgeverij Conserve het boek Picasso in Holland uitbracht, over het bezoek van de bekende Spaanse kunstenaar aan Bergen. Hij is slechts één van de talloze schilders, schrijvers en architecten die sinds het begin van de vorige eeuw de aantrekkingskracht van de kustplaats niet konden weerstaan. Ook vandaag zijn de dichters en schrijvers massaal naar Bergen getrokken. Niet in de laatste plaats de genomineerden voor de Eline van Haarenprijs: Kira Wuck, Sylvie Marie en Lieke Marsman.

Conserve zaal

Ter ere van dichteres Eline van Haaren, die in 1983 op 29-jarige leeftijd overleed, reikt Uitgeverij Conserve tijdens iedere jubileumviering een prijs uit aan een dichteres die jonger is dan 35 jaar.  De jury, bestaande uit Neeltje Maria Min, Anna Enquist, Elly de Waard en Vera Wijnker, kozen dit jaar unaniem Kira Wuck uit als winnares. Wuck ontvangt voor haar bundel Finse meisjes een sculptuur en een geldprijs van 1250 euro.

[quote]Schilders, schrijvers en architecten konden sinds het begin van de vorige eeuw de aantrekkingskracht van de kustplaats niet weerstaan.[/quote]

Na de prijsuitreiking worden de spotlights gericht op Conserve-boeken die gaan over Bergen. Eerst presenteert Bob Polak zijn boek Hier ligt het hemelrijk, over de begraafplaats van Bergen. Interessant voor de literatuurliefhebber: grootheden als Adriaan Roland Holst, Charly Toorop, Lucebert en E. du Perron vonden hier hun laatste rustplaats. Het schijnt dat Adriaan van Dis zijn plaatsje al gereserveerd heeft ‘en ernaar uitkijkt.’ Polak beschrijft de prachtige band tussen kunst, het kerkhof en Bergen – maar weet tijdens zijn presentatie felle reacties uit de zaal te krijgen door kritiek te uiten op de manier waarop de gemeente met haar kunstgeschiedenis omgaat. Burgemeester Hetty Hafkamp, die het eerste exemplaar van Polaks boek in ontvangst neemt, reageert nuchter en complimenteert hem met het schrijven van een mooi boek. ‘Maar wat bent u zuur!,’ voegt ze er wel aan toe.

Conserve Opstelten

Na dit gemeentelijk geschil duiken we de literatuur in, danzkij ambtenaar Wide Hogenhout en zijn debuutroman Aangewaaid in Bergen aan Zee. Het boek wordt gepresenteerd aan Ivo Opstelten, die een bijzondere band heeft met Bergen: het is de plek waar hij zijn vrouw leerde kennen. Stella Schrijver van de Dorpsraad Bergen krijgt ook een exemplaar. Ze levert een korte, maar grappige speech af over de dorpscultuur in Bergen: ‘Toen ik hierheen verhuisde, gaven de mensen me twee jaar. Dat is inmiddels 26 jaar geleden – en ik woon hier met plezier!’

Tijdens de Jubileumviering werd maar weer eens duidelijk dat Uitgeverij Conserve een prachtig stuk van het Nederlandse uitgeverijenlandschap uitmaakt. En van het dorpje Bergen, dat zo klein is – maar in de wereld van de kunsten al het verschil maakt.

www.conserve.nl

Foto’s: Peter H. Toxopeus

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven