Artikel: twee boekhandelaars met een filosofische tip

Omdat het de Maand van de Filosofie is, vroegen we twee enthousiaste boekhandelaars naar hun filosofische boekentip. Bart Jansen van boekhandel Verkaaik in Gouda en Margreet de Haan van boekhandel ’t Spui in Vlissingen vertellen je graag over een bijzonder boek.

Bart Jansen van boekhandel Verkaaik tipt Groene genade, een boek dat niet zomaar in één hokje gestopt kan worden:
Jan Graafland is biologisch-dynamisch tuinier. Hij heeft een column in het blad van Natuurmonumenten. En was stadsdichter van Gouda van 2009 tot 2011. Voordat hij tuinman werd, werkte hij als financieel adviseur. Toen zijn moeder overleed zette hem dat aan het denken, wat resulteerde in een depressie. Uiteindelijk vond hij in het tuinieren zichzelf terug. Ik ken hem als een beminnelijk mens die prachtige gedichten maakt. Recentelijk verscheen van hem Groene Genade. In vijftig verhalen, gelardeerd met gedichten, leidt Jan de lezer door zijn tuin en vertelt hij over de planten en de dieren. Dat maakt het tot meer dan een tuinboek, want het zit vol met anekdotes, observaties, inzichten en wijze lessen. Het overstijgt daarnaast de zelfhulpboeken en de gemiddelde filosofieboeken, omdat het een pleidooi is je eigen vragen serieus te nemen, beter te kijken naar wat er in de tuin gebeurt en de natuur het antwoord te laten geven. Het boek is met liefde vormgegeven en de illustraties in het boek zijn gemaakt door zijn dochter Nina Graafland.”

Boekgegevens

Jan Graafland, Groene genade, Illustraties: Nina Graafland, Uitgeverij Christofoor, 272 pagina’s (€ 24,95)

Margreet de Haan van boekhandel ’t Spui is helemaal weg van De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy!
“Eerst was er de Tao van Poeh, hét unieke, filosofische boek voor jong én oud!
Heel lang was er niks vergelijkbaars tot op een dag het fabelachtig mooie boek van kunstenaar, illustrator én schrijver Charlie Mackesy verscheen…
Zeldzaam. Soms krijg je een boek in handen waarvan je direct weet dat het een parel en een instant klassieker is zowel qua beeld en tekst. Charlie Mackesy leverde een liefdevol en filosofisch meesterwerk af en, ook bijzonder, het is geheel in zijn eigen beeldschone handschrift gedrukt.
The Boy, the mole, the fox and the horse verscheen gelukkig al snel in een Nederlandse vertaling die door niemand minder dan Arthur Japin werd gedaan. De teksten en beelden zijn even uniek als universeel, ze zijn tijdloos en laten je hart een sprongetje maken telkens wanneer je een bladzijde omslaat.
Charlie Mackesy maakte met dit boek de wereld een stukje mooier!”

“Nothing beats kindness,” said the horse. “It sits quietly beyond all things.”

Boekgegevens

Charlie Mackesy, De jongen, de mol, de vos en het paard, vertaling: Arthur Japin, KokBoekencentrum Uitgevers, 128 pagina’s (€ 20,00)

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven