ARTIKEL – Ek sien jou!

Neem de afslag naar Middelburg of Ermelo. Loop via de Heerengracht naar de Breestraat en waar bent u? In Zuid-Afrika! In Zuid-Afrika wonen zo’n 50.000 Nederlanders, en elk jaar gaan er tienduizenden Nederlanders met vakantie. De band met het land gaat terug tot 1652, toen Jan van Riebeeck er aan wal stapte. Die van Esther Bootsma, auteur van Ek sien jou! En redacteur bij het NOSJournaal, is van recenter datum. Tussen 1998 en 2002 was ze correspondent in Zuid-Afrika.
In Ek sien jou! laat Bootsma vijftien Nederlanders aan het woord over hun liefde voor Zuid-Afrika, hun werk en hun ervaringen. Nederlanders zoals Margot Janse, kok in Le Quartier Français in Franschhoek, Sebastiaan Klaassen, wijnboer Vuurberg in Stellenbosch, en Gordon, BN-er met vakantiehuis. Oud-Ajacied Ruud Krol is voetbaltrainer van topclub de Orlando Pirates. Hij vertelt over de voodoo-priester in de kleedkamer, en dat Zuid-Afrikaanse voetballers zo slecht tegen kritiek kunnen. Wereldkampioen boogschieten Benito van Leeuwen laat zien hoe hij Amerikaanse boogjagers mee uit jagen neemt. Hij is de enige ter wereld die de Big Five (leeuw, olifant, luipaard, buffel en nijlpaard) mag doden met pijl en boog. Oude emigranten vertellen hun levensverhaal vanuit het Nederlandse bejaardentehuis Oranjehof in Johannesburg. Terugkeren naar Nederland is onmogelijk: daarvoor is ons land te duur geworden…
Esther Bootsma, Ek sien jou! Nederlanders over Zuid-Afrika als thuis, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 291 3 (€ 17,00)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven