Annejet van der Zijl (o.m. ‘Sonny Boy’) krijgt Gouden Ganzenveer 2012

Academie De Gouden Ganzenveer roemt ‘de goed gedocumenteerde en met zeer vaardige pen geschreven levensverhalen’ van Van der Zijl. ‘Zij is erin geslaagd biografieën te schrijven die wetenschappelijk verantwoord zijn als ook een breed publiek aanspreken.’ In haar werk wordt zichtbaar dat de biografie in Nederland niet langer een ondergewaardeerd en weinig beoefend genre is, stelt de academie.
‘Integendeel zelfs. Sonny Boy en Anna (over Annie M.G. Schmidt) zijn langlopende bestsellers gebleken, blijvend aantrekkelijke boeken waarin aansprekende personen aansprekend zijn verbeeld.’

Van der Zijl (1962) brak in 2004 door met Sonny Boy, een reconstructie van een dramatisch liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Van Sonny Boy zijn inmiddels meer dan een half miljoen boeken verkocht en het verhaal is verfilmd.

De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. De leden van de academie zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Van der Zijl krijgt de prijs op 5 april uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Remco Campert, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman en Tom Lanoye.
Bron: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven