De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 4 april

Seizoenslezer

Hoewel de lente natuurlijk eigenlijk al in maart begint, voelt april voor mij altijd als de maand waarin hij pas echt aanbreekt. De zon laat zich weer vaker zien, de zangvogels overstemmen de meeuwen, de krokusbollen beginnen lange groene sprieten te krijgen en de pakjes hooikoortstabletten worden weer uit de voorraadkast gehaald. Ook de stapel naast mijn boekenkast – met ongelezen boeken waarvan ik nog moet beoordelen of ze een plekje op de plank verdienen – ondergaat een metamorfose. Dat ik een seizoensgebonden lezer ben, concludeerde ik jaren geleden toen ik mijn gelezen boeken bij ging houden op de bekende GoodReads-website en een patroon ontdekte.

Voor deze ‘lenteschoonmaak’ worden de thrillers, de historische romans, de zwaarmoedige poëziebundels en de dikke klassiekers ingeruild. Ze maken plaats voor kortere boeken, die makkelijk meekunnen in mijn tas naar het bos of terras en zich veelal afspelen in warmere oorden als Italië. Zo liggen ook dit jaar Elena Ferrante en Erri De Luca weer op me te wachten. En, omdat de lente toch als hét moment voor een nieuw begin voelt, zitten er ook weer veel debuten tussen de stapel, zoals We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk, met een toepasselijk felblauw zwembad op de kaft. Vol goede moed steek ik het boek in mijn tote bag op zoek naar een bankje in het park, om rillend in mijn winterjas te doen alsof ik ook zo het zwembad in zou kunnen springen.

Ilse van Oosten
Redacteur Boekenkrant
ilse@uhb.nl

---

Nu verschenen: de Boekenkrant, editie april 2023 – met: J.M. Coetzee, Niccolò Ammaniti, Mira Feticu en de BKFilosofie

De Boekenkrant van april is verschenen met als katern de BKFilosofie om de Maand van de Filosofie te vieren, die dit jaar als thema ‘Waardevol en weerloos’ heeft. Speciaal hiervoor spreken we in dit nummer o.a. met Marjolijn van Heemstra, die in haar essay Wat is de ruimte waard de maanreizen bekijkt vanuit de lens van het kolonialisme. 

Lees verder

---

In memoriam: Cabaretier Wim de Bie (1939-2023)

De Haagse cabaretier en schrijver Wim de Bie is afgelopen maandag op 83-jarige leeftijd overleden. In dit in memoriam-artikel blikken wij terug op zijn boekenoeuvre. 

Lees verder

---

Literatuur

Interview Matthias Rozemond: ‘Ik houd van schurende dialogen’ 

Met Melkmeisje schreef Matthias Rozemond een historische roman waarin een groot geheim de relatie bepaalt tussen de schilder Johannes Vermeer, zijn vrouw Catharina en de huishoudster Tanneke, die centraal staat in het schilderij Het melkmeisje. Toch is het een ánder schilderij van Vermeer dat in deze roman het verloop van de gebeurtenissen bepaalt.  

Lees verder

---

Recensie: Wie kan de lokroep weerstaan? 

De lokroep van Elysium doet denken aan een aflevering van Black Mirror: het verhaal bevat een portal waardoor mensen in een wereld komen waar oude beroemdheden zoals filmsterren en politici nog rondlopen, levensecht gerecreëerd door AI. Wie wil er nu niet een kijkje in zo’n virtuele wereld nemen… 

Lees verder

---

Ian McEwan: 'Ik lees mijn zinnen elke dag hardop voor'

Een schrijver die het Amsterdamse theater Carré vol krijgt, is een hele grote. Dat geldt zeker voor de Brit Ian McEwan, die 29 januari het theater aandeed. Zijn romans hebben een aantal vaste ingrediënten: een ingenieus opgebouwd verhaal over een hoofdpersoon die terugkijkt op zijn leven tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen. Dat alles opgetekend in schitterende ritmische zinnen. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Een prentenboek dat kinderen helpt te praten over nare gebeurtenissen

Recensie: Een prentenboek dat kinderen helpt te praten over nare gebeurtenissen

In het kleurrijke prentenboek Ik wil je iets vertellen loopt Doris de das verloren rond, nadat hij er plots aan herinnert is dat hij iets naars heeft meegemaakt. Hij zoekt naar woorden om zich in uit te drukken, maar geen van de dieren die hij tegenkomt stelt de juiste vragen. 

Lees verder

---

Recensie: Een eenhoorn op zoek naar roem 

De eenhoorn Juniper houdt van zingen. Helaas vinden de andere dieren van het Doolwoud zijn zangkunsten bijzonder ondermaats. Wanneer Juniper een optreden geeft en al het publiek wegloopt, is de maat vol. Hij gaat op zoek naar wezens die zijn gezang wel appreciëren. Wanneer hij in onze mensenwereld terechtkomt, lijkt alles beter. Maar is dat wel echt zo?   

Lees verder

---

Non-fictie

De Socratesbeker 2023: de vijf beste filosofieboeken van het afgelopen jaar 

De Socratesbeker 2023: de vijf beste filosofieboeken van het afgelopen jaar 

Op 12 april wordt de winnaar van de Socratesbeker 2023 bekend gemaakt. Als voorproefje vroegen we de vijf genomineerde auteurs hoe hun boek zich verhoudt tot de veranderingen in de hedendaagse, digitaliserende samenleving. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 48 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com