De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 21 februari

---

Mijn eerst creaties

December 2010: ‘Dan ga ik maar alleen dansen, lekker puh! Op het bal kwam ze een hele mooie prins tegen, die wel met haar wilde dansen. Hij zei: “Ik heet Brownie,” en de prinses zei: “Ik heet Eliza”…’

Mei 2014: ‘Ik lag ik mijn bed te werken aan een hokje voor de motormuis. “Wil je een naam?” vroeg ik aan de muis. Alleen antwoordde hij niet. Toen hoorde ik een luid gegil in de keuken, dus ik rende erheen. Ja hoor, de muis stond op tafel in de keuken, kunstjes te doen op zijn motor. Mijn moeder kwam onder de tafel vandaan met een rood hoofd…’

Ik was nog maar vijf jaar toen ik samen met mijn oma het verhaal van prinses Eliza schreef. Vier jaar later schreef ik in mijn eentje al hele hoofdstukken voor het verhaal van de motormuis, en inmiddels heb ik nog honderd andere ideeën voor een potentieel boekverhaal.

Vreemde, enge, bizarre ideeën uit mijn hoofd tot leven laten komen door een verhaal te schrijven, weg kunnen dromen in de wereld van een geweldig boek tijdens het lezen, daar houd ik van. Creëren zit al sinds kleins af aan in mijn bloed. Daarom heb ik super veel zin om mijn vaardigheden te ontwikkelen tijdens mijn stage bij de Boekenkrant!

Lara Koster

Redactie-stagiaire Boekenkrant

lara@uhb.nl

---

De volgende editie van de Boekenkrant verschijnt op 6 maart met katern BKGeschiedenis

De Boekenkrant van maart komt er weer aan! Om de Boekenweek (11 t/m 19 maart) te vieren spreken we in dit nummer met schrijfster Lize Spit over haar Boekenweekgeschenk De eerlijke vinder, over de negenjarige Jimmy en zijn beste vriend Tristan, die uitgezet dreigt te worden naar Kosovo. Ook bespreken we het Boekenweekessay, Boto Banja.

Lees verder

---

Zes tijdschriften vol verrassende korte verhalen

De Week van het Korte Verhaal is in volle gang, een week waarin verhalenbundels in het zonnetje worden gezet. Bundels vol verhalen met de ideale lengte om te lezen tijdens de kop koffie in de ochtend, dat halfuurtje in de trein, of ’s avonds in bed voor het slapen gaan.

Lees verder

---

Interview: Irwan Droog over de Biesheuvelprijs en het korte verhaal

Irwan Droog (1984) studeerde Nederlandse letterkunde en literatuurwetenschap aan de VU. Daarna werkte hij als redacteur bij Uitgeverij Cossee, tot hij in 2017 besloot als zelfstandig redacteur en vertaler verder te gaan. Hij is medeoprichter van de J.M.A. Biesheuvelprijs, publiceerde in literaire tijdschriften Tirade en De Revisor en schrijft voor VEGAN Magazine. In 2022 verscheen zijn eerste boek Het huis aan het einde.

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: Melkmeisje

In Melkmeisje, de nieuwe historische roman van Matthias Rozemond, komt het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer tot leven in zeventiende-eeuws Delft.

Februari 1657 Een snijdend koude februaridag, de Markt ligt er verlaten bij. Geen wonder, hij ziet nog wit van de vorige hagelbui terwijl de donkere hemel al een volgende lading aankondigt.

Lees verder

---

Recensie: Egyptische Fight Club avant la lettre

Waguih Ghali schreef maar één boek, en wat voor een! In Bier in de snookerclub neemt hij je mee naar het Egypte van 1953, in een verhaal vol zelfspot, strakke dialogen, gokken en vooral heel veel drank. Deze cultklassieker uit 1964 gaat over Ram, een Egyptische kopt, geboren in Caïro en een liefhebber van boeken en drank.

Lees verder

---

Interview Hylke Speerstra: 'Ik wilde getuigen hoe uit wanhoop twee mooie levens voortkwamen'

Hylke Speerstra schrijft al vele decennia non-fictieboeken over met name het leven in Friesland. In zijn new journalism staan anekdotiek en oral history centraal, wat leidt tot een meer invoelende non-fictie. Nu schreef hij de roman Testament van de ziel, waarin het schrijnende, maar ook hartverwarmende verhaal van twee Friezen in Canada centraal staat.

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Een legpuzzel van personages

In Het boek van de galg gaat de helft van het Noorse bestsellerduo Horst & Enger opnieuw de solotoer op. Thomas Enger doet dat met een thriller over een aanslag, een verdwijning en een moordenaar die zich voordoet als een wolf in schaapskleren.

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe verschijning: Maak plaats!

Een aap, een eland, een haai, een luiaard en nog véél meer: maar liefst honderd dieren proberen zich in dit prentenboek op rijm te persen. Het wordt steeds drukker en drukker. Maar de grote vraag blijft: is er wel genoeg ruimte voor de walvis?

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 maart verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKGeschiedenis.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com