De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 6 december

---

Welk type lezer ben jij?

Afgelopen weekend vertelde Spotify me dat ik als muziekluisteraar het profiel van ‘De avonturier’ heb, want ik ben ‘altijd op zoek naar een nieuw geluid’. Ik zou naar liedjes in maar liefst 57 verschillende genres geluisterd hebben. Tegelijkertijd vertelde het me dat ik sommige liedjes ook graag heel vaak luister, en bij het zien van de ‘Spotify Wrapped’-lijst met mijn meest afgespeelde liedjes van 2022, moet ik dat beamen (voor wie het wil weten: op nummer 1 stond King van Florence + The Machine).

Als het om boeken gaat, lees ik ook in alle genres, met name vanwege de uiteenlopende soorten boeken die ik voor de Boekenkrant moet lezen. Maar dat zijn wel voornamelijk recente titels, en dus lees ik ‘voor mezelf’ ook graag boeken die al wat ouder zijn. Zo haalde ik onlangs de historische roman Wolf Hall (2009) van Hilary Mantel uit de niet-zo-mini-bieb in mijn appartementencomplex. Deze Man Booker Prize-bekroonde roman vertelt over de opkomst en val van Thomas Cromwell aan het hof van Henry VIII. Mijn favoriete zin tot nu toe: ‘Rafe’s hair stood up in spikes. Liz came in. “Heaven direct me: boy or hedgehog?”’

Wellicht ben ik als lezer dus ook het type ‘avonturier’. Hoewel, als ik afga op de negen lezerstypen die Hebban heeft opgesteld voor hun cadeaugids, dan moet ik zeggen dat ik toch het meest bij de ‘boekenwurm’ pas, want die ‘leest altijd en overal en zit nooit zonder leesvoer’.

 

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant december - met: Yvon Jaspers, Daniëlle Bakhuis, en Paolo Cognetti

De Boekenkrant van december staat in het teken van de warmte en gezelligheid van de winterse feestdagen. Zo kun je aan de slag met de hartverwarmende recepten uit Yvon Jaspers’ kookboek Onze boerderij. Met een speciale nijntje-woordzoeker! Deze december kun je een heerlijk avondje uit naar de boekverfilming van De acht bergen, naar het gelijknamige boek van Paolo Cognetti.

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: De val

Sarah Moss, bekroond auteur van Zomerwater en Geestgrond, is terug met een eigentijdse roman vol duivelse humor en messcherpe observaties.  Matt staat op de hoek met zijn rug tegen de muur, veiligheidspal eraf, vinger om de trekker. Hij haalt de avond niet maar als hij eraan gaat, neemt hij Jake toch mee. De oetlul.

Lees verder

---

Recensie: De weg kwijt

Onder asfalt van Maarten van der Graaff beschrijft een wereld waarin ooit de snelwegen verdwenen, en de beklemmende wereld die zich daarna ontwikkelde. Een boek met wat drempels en hindernissen, maar uiteindelijk zeker de moeite waard.  

Lees verder

---

Jeugd

Drie winterse prentenboeken voor op je verlanglijstje

De winter staat voor de deur! Om vast in winterse sferen te komen tipt Uitgeverij Veltman drie prentenboeken.

Lees verder

---

Interview Nadine Swagerman: Altijd een queer in de hoofdrol

Op haar zevende schreef Nadine Swagerman haar eerste boek. Het ging over kinderen die een lijk vonden in een verlaten pastorie. In 2018 kwam Eén waarheid uit, waarmee ze de Jonge Jury Debuutprijs van 2019 won. Daarna bleef het even stil.  

Lees verder

---

Recensie: Sofie denkt buiten de kaders

De wereld van Sofie van Jostein Gaarder is al bijna vijftig jaar een geliefd boek bij zowel kinderen als volwassenen. De Nederlandse versie van het dikke boek waarin op een begrijpelijke manier de geschiedenis van de filosofe wordt verteld, is al aan de 75e druk toe. 

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Spelen met je leven

Hoever ga jij voor tien miljoen? Zou je de regels breken? Zou je tot alles in staat zijn, of zou je grenzen weten te stellen? In Oktober Koning wordt een spel gespeeld waarbij maar een iemand de winnaar kan zijn, en de spelers hun antwoord op al deze vragen ontdekken. 

Lees verder

---

Non-fictie

Artikel: 'Er zit iets tussen hem en de wereld'

Han (J.J.) Voskuil hield 65 jaar lang dagboeken bij, die de komende jaren in zeven delen worden gepubliceerd. In het eerste deel: Bijna een man volgen we de schrijver tijdens de Tweede Wereldoorlog en als student in Amsterdam. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKDuurzaam.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com