De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 26 juli

---

Moed

Op een verjaardagsfeestje van een vriendin afgelopen zondag zaten we heerlijk onder een parasol van een tapasdiner te genieten langs een havenkade. Op een gegeven moment kwam het gesprek (uiteraard) op boeken, en iemand vertelde dat hij zich had vastgebeten in Salman Rushdies De duivelsverzen. Deze roman gaat over de Engelse immigratieproblematiek, maar leest ook als een commentaar op de Koran. Na de publicatie in 1988 moest Rushdie onderduiken, omdat er een premie op zijn hoofd was gezet. Het deed me denken aan een Book Talk van Roberto Saviano tijdens het ILFU afgelopen jaar, waarin hij vertelde dat hij sinds de verschijning van Gomorra, over de Napolitaanse maffia, onder permanente bewaking staat.

Ik kan me zo’n leven nauwelijks voorstellen: niet eventjes naar de supermarkt kunnen lopen wanneer je wilt, geen concerten of restaurants kunnen bezoeken, altijd in angst te moeten leven. Afgelopen jaar schrok ik ook van de nieuwsberichten dat Lale Gül na het verschijnen van haar roman Ik ga leven wegens doodsbedreigingen moest onderduiken. Het is dus niet zo’n ver-van-je-bed-show als het lijkt. Of je het nou eens bent met wat zij schrijven of niet, ik kan alleen maar respect hebben voor hun moed. Hun boeken gaven aan dat vrijheid van meningsuiting nog steeds alles behalve vanzelfsprekend is. En dat is belangrijk om af en toe bij stil te staan, zelfs op een erg warme zomerse namiddag in Rotterdam.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com 

---
Boekenkrant-schrijfwedstrijd: Teng Arend

Boekenkrant-schrijfwedstrijd: Teng Arend

Teng Arend is een van de vijf genomineerde verhalen van de Boekenkrant-schrijfwedstrijd 2022. In dit poëtische verhaal van Regine Ryckoort neemt een jongen op zijn ziekbed de woorden van zijn vader ‘Alles is mogelijk’ erg letterlijk als hij in een arend verandert. Een groot verdriet en een uitzinnige overwinning ontvouwen zich tegelijkertijd, als bewijs van de kracht van fantasie. 

Lees verder

---

Literatuur

Interview Nadia de Vries: 'Je moet die gekte echt belichamen'

Met het boek Kleinzeer vertelde Nadia de Vries over hoe zij als meisje de diagnose systemische mastocytose kreeg. Na het langdurige ziekbed voelde het alsof De Vries plotseling een plek moest innemen in een wereld waar zij nooit deel aan had genomen. Thema's als trauma en vervreemding komen wederom terug in De bakvis, het romandebuut van De Vries. 

Lees verder

---
40 jaar Isabel Allende

40 jaar Isabel Allende

Isabel Allendes  grootste bestsellers, nu in geheel vernieuwde edities! Ze veroverde op haar 40ste met haar onvergetelijke debuutroman Het huis met de geesten wereldwijd de harten van miljoenen lezers. De immer sprankelende en ongeëvenaarde Isabel Allende viert in 2022 dat ze 80 wordt, en 40 jaar geleden debuteerde als schrijfster. 

Lees verder

---

Boekfragment: Gamechanger

Elke klap catapulteert footballer Ash naar een nieuw universum. De wereld, maar ook zijn eigen identiteit verandert. Hij ervaart de harde realiteit van racisme, seksisme en homofobie.

Lees verder

---

Recensie: Een bijna perfecte zomer

Frieder is zestien en het laatste wat je dan wilt is de hele zomer bij je ingewikkelde en strenge opa studeren, terwijl iedereen op vakantie gaat. In De grote zomer van Ewald Arenz volgen we Frieder tijdens die zomer, terwijl hij leert te begrijpen hoe zijn familie in elkaar zit, voor het eerst verliefd wordt en met verlies te maken krijgt.

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Gevaarlijk spel op de Gentse feesten

Een hittegolf en een paar moorden in de periode waarin de Gentse Feesten plaatsvinden. Het zijn ingrediënten die de boel op scherp kunnen zetten. De Vlaamse auteur Jan Smets maakt er gretig gebruik van in Moord op hole vier, zijn nieuwe thriller rond speurder Steve Stern. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Verschillend zijn is best oké!

Wanneer Beer door het bos loopt, ontmoet hij opeens een andere beer. Hij schrikt er zelfs een beetje van, want hij kent helemaal geen andere beren en deze beer lijkt helemaal niet op hem. Komt dat wel goed? Vijf beren is een prachtig prentenboek door Catherine Rayner over vriendschap en verschillend zijn.

Lees verder

---

Boekfragment: Lennox en de gouden sikkel

Winnaar van een Zilveren Griffel én een Zilveren Penseel! Lennox is een jongen van elf. Hij weet dat zijn vader zo nu en dan naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet, maar waarom? Als hij op een dag het gelukshangertje, in de vorm van een gouden sikkel, vindt dat zijn vader altijd om zijn nek heeft en nooit af doet, besluit hij samen met zijn vriendinnetje Aya zijn vader te verrassen in het ziekenhuis waar hij die dag een afspraak heeft. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 augustus verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com