De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 12 juli

---

Andere stem

Waar boeken geschreven in dagboekvorm niet ongewoon zijn, had ik nog niet eerder een boek gelezen dat bestaat uit twéé dagboeken naast elkaar. Dat is het geval in Ook dat nog van Anya Niewierra en haar dochter Merel Godelieve. Toen ik zag dat de bekroonde thrillerschrijfster een feelgood-boek uitbracht, welke ze ook nog eens samen met haar dochter had geschreven, moest ik daar meer over weten.

Moeder en dochter namen elk een van de dagboeken voor hun rekening: dat van vijftiger Roos, en van twintiger Maddy, die sinds kort weer bij haar moeder is ingetrokken. Die twee perspectieven naast elkaar zorgde voor een heel interessante dynamiek, die vooral goed werkte doordat de personages letterlijk een andere stem hebben. Het contrast tussen Anya’s klassiek geschoolde schrijfstijl en Merels kortere, speelsere zinnen zorgde voor veel humor in het verhaal.

Vanochtend sprak ik beide dames voor een interview in de Boekenkrant van augustus. Een vrolijk gesprek waarin ze over hun gezamenlijke schrijfproces vertelden. ‘We hadden al vrij snel door dat we het in een dagboekvorm wilden schrijven, maar later dachten we: “Oei, wat hebben we onszelf aangedaan?”’

Mirjam Mulder 
Hoofdredacteur Boekenkrant 
mirjam@boekenkrant.com  

---
Boekenkrant-schrijfwedstrijd: Waterscheiding

Boekenkrant-schrijfwedstrijd: Waterscheiding

Waterscheiding is een van de vijf genomineerde verhalen van de Boekenkrant-schrijfwedstrijd 2022. In dit verhaal van Berit Brink zit je meteen in het hoofd van Ellie, een jonge fotografe die het perfecte plaatje probeert te schieten. Met evenveel gemak en precisie schetst Brink de herkenbare zomertaferelen rond het zwembad, als de surrealistische gebeurtenis die zich vlak daarnaast afspeelt. 

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: Wondervrouwen

Alles wat je hart begeert is het eerste deel in de Wondervrouwen-serie. Vier vrouwen ontmoeten elkaar in 1953 vol dromen en hoop in het pittoreske Beieren.

Soms gebeurde alles tegelijk. Ze was deze maandag nog maar net thuis en had amper de kans gehad om haar haar te wassen en te drogen toen de bel al ging. 

Lees verder

---

Nieuwe titel: Ooit bouwden we luchtkastelen

Het wonderlijke debuut van illustrator en schrijver Evangeline Agape. Breekbare poëzie en kleurrijke illustraties over keiharde droomwerelden en zachte werkelijkheden. In Ooit bouwden we luchtkastelen neemt Evangeline Agape je mee langs afscheid en gemis, angst en verlangen, teleurstelling en zelfmedelijden. Langs leren wat geluk is en wat het niet is. 

Lees verder

---

Spanning

Interview Dana Smit: ‘Mensen zijn niet alleen goed of slecht’  

Profiler Hazel Kramer wordt door de Londense politie om hulp gevraagd bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval, waardoor het onmogelijk is sporen van de dader te vinden. Het doet Hazel denken aan een vergelijkbare zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell, de meedogenloze advocaat van de toenmalige verdachte. Ondertussen tikt de klok ongenadig verder als er meerdere slachtoffers vallen.  

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: De vloek van de bloedmaan

Rima Orie vermengt in haar young adult-boeken fantasie met de realiteit. Met haar debuut De Zwendelprins werd ze onder meer genomineerd voor de Hebban Debuutprijs en het Beste Boek voor Jongeren. Haar tweede roman In het vervloekte hart doet daar niet voor onder. 

Lees verder

---

Nieuwe titel: Dodo

Is dit een debuut? Echt waar? Klopt! Dodo is het indrukwekkend goede debuut van auteur Mohana van den Kroonenberg, hét nieuwe schrijftalent in jeugdboekenland. Het is een prachtig poëtisch verhaal waarin iedere tiener iets van zichzelf zal herkennen. Het jeugdboek is bedoeld voor kinderen vanaf 11 jaar, maar zal zeker ook door volwassen lezers bewonderd worden.

Lees verder

---

Non-fictie

Interview Jeroen de Rijke: 'Ik probeer de beste versie van mijzelf te zijn'

Jeroen de Rijke, onder meer bekend van het tv-programma Hunted, groeide op in Haarlem met de verhalen van zijn opa, die politieagent was. Dat zette hem op het pad naar een opleiding tot agent, waardoor hij al op zijn 21e te maken kreeg met de harde wereld van criminaliteit. Nu vertelt hij zelf zijn verhalen uit die tijd, om mensen te leren omgaan met stresssituaties, en hoe lichaam en geest gezond in balans te krijgen.

Lees verder

---

Boekfragment: Dat mag je óók (al niet meer) zeggen

‘Wie serieus en geïnformeerd aan deze discussies wil deelnemen, kan niet om Dat mag je óók al niet meer zeggen heen’ – Marc van Oostendorp.

De Gouden Eeuw was een bloeiperiode voor handel, kunst en wetenschap, maar mag je die eeuw nog wel zo noemen? Zo'n bijnaam negeert immers de negatieve kanten van deze tijd, zoals slavernij en oorlog. 

Lees verder

---

Recensie: Lofzang op het leven en ons geluk 

In haar inspirerende boek Verloren & gevonden onderzoekt de Amerikaanse auteur, journalist en Pulitzer Prize-winnaar Kathryn Schulz diverse betekenissen die er achter de woorden 'verloren' en 'gevonden' kunnen schuilen en hoe deze kunnen worden geïnterpreteerd, gevoeld en ervaren.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 1 augustus verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com