De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 10 mei

---

Seizoenswerk 

Buiten is het duidelijk welk seizoen er aan de gang is: vogels vliegen af en aan om kuikens te voederen en tuinen worden weer groen (als je niet alles betegeld hebt tenminste). Ik vroeg me af of ik dat in de boekenwereld ook zo kon terugzien: verschijnen er in de winter meer boeken met een zwaar gemoed omdat het buiten donker is, of juist hele vrolijke verhalen om het publiek op te beuren? Met de ervaring van enkele tientallen brochures bekijken per tijdseenheid van circa vier maanden heb ik een verband met het weer nog niet kunnen ontdekken.  

De thema's in de boekenwereld worden voornamelijk gereguleerd door campagnes zoals de Kinderboekenweek en Zomerlezen, die alle een eigen onderwerp hebben. Tijdens de zomer is er in de boekhandels vooral aandacht voor spanning en feelgood met als gevolg een verschijningspiek in die genres rond die tijd en deze keer staat Gi-Ga-Groen tijdens de Kinderboekenweek centraal. Dat betekent dat we de komende jaren kunnen teren op alle klimaat- en duurzame boeken die momenteel het levenslicht zien. Op deze manier kunnen we toch spreken van bepaalde seizoenen in het boekenvak, alleen de onderwerpen verschillen jaarlijks. En uiteindelijk hoef je je als lezer daar niets van aan te trekken: het maakt niet uit wat jij wanneer leest! 

Mireille Bregman 
Redacteur Boekenkrant
Mireille@boekenkrant.com 

---
Nieuw: Boekenkrant-special over duurzaamheid!

Nieuw: Boekenkrant-special over duurzaamheid!

Op de redactie van de Boekenkrant zien wij natuurlijk constant boeken langskomen, waarbij ons weleens trends in thema’s opvallen. Zo merkten wij dat de laatste tijd dat er steeds meer boeken rondom het thema duurzaamheid voorbijkomen.

Daarom verschijnt er bij de Boekenkrant van juni een nieuwe special in het teken van duurzaamheid: de BKDuurzaam. Met als doel om te informeren, en vooral ook te inspireren!

Lees verder

---
Boekenkrant-schrijfwedstrijd: derde editie!

Boekenkrant-schrijfwedstrijd: derde editie!

Thuisschrijvers, opgelet! Voor het derde jaar op rij organiseren we een schrijfwedstrijd. Stuur jouw korte verhaal naar ons op om kans te maken op een publicatie in de BoekenkrantHet thema van dit jaar is ‘transformatie’. 

Lees verder

---
Bruna Hesseplaats Rotterdam: Een nieuw gezicht 

Bruna Hesseplaats Rotterdam: Een nieuw gezicht 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand is dat Bruna Hesseplaats in Rotterdam, een gloednieuwe verspreider van de Boekenkrant. Eigenaar Abas Qasim vertelt wat juist deze Bruna, die hij nog maar net heeft overgenomen, zo speciaal maakt. 

Lees verder

---
Redactiestagair(e) gezocht!

Redactiestagair(e) gezocht!

Vanaf juli komt er weer een stageplek vrij op de redactie van de Boekenkrant. Zit jij constant met je neus in de boeken? En wil jij deze zomer werkervaring opdoen op een boekenredactie? Kijk dan gauw hieronder!

Lees verder

---

Literatuur

Reizen met poëzie

Het kan mensen en landen verbinden. Poëzie. Dat is te zien in het Album van de Caraïbische poëzieKraanvogels van Jane Leusink en in de bundel 
Waarvandaan van Hans Tentije. Alles is mogelijk. Praten over droevige tijden, liefde uiten en haat. Laat je opnieuw ontroeren met deze drie bundels.  

Lees verder

---

Nieuwe titel: Home Paradijs

De coronacrisis heeft een diepe indruk achtergelaten, vooral in de zorginstellingen voor ouderen. Met Home Paradijs brengt Knisper Fogata het indringende verhaal van de 84-jarige Elodie. 

Lees verder

---

Spanning

Interview Nicolet Steemers: ‘Je leert mensen pas echt kennen als ze op de proef worden gesteld’

Dertien jaar na de plotselinge verdwijning van hun moeder brengen Manon, Philip en Ruud en hun verwarde, aan geheugenverlies lijdende vader de herfstvakantie door in de Achterhoek. Het plan is om te inventariseren wat er moet gebeuren met het verwaarloosde familiebezit, een zomerhuis in de buurt van de Leemputten bij Groenlo. De plek roept bij alle gezinsleden herinneringen op, maar wat is er in werkelijkheid precies gebeurd?

Lees verder

---

Boekfragment: De gunst

In De gunst, de nieuwste Nicci French, moet Jude alles op alles zetten om zich staande te houden en het er levend van af te brengen. Nicci French is al 25 jaar het koningspaar van de thrillerwereld.

Lees verder

---

Jeugd

Tijdzones op spelenderwijs uitgelegd

Tijdzones zijn voor kinderen lastig te begrijpen. Maar met het nieuwe prentenboek De wereld op één moment ontdekken ze spelenderwijs hoe het zit! Een prachtig Vier Windstreken-prentenboek vol inclusieve, kleurrijke illustraties.  

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Ik lees, dus ik ben

Waarschijnlijk kun je zonder al te veel moeite de Boekenkrant lezen. Dat we dat kunnen lijkt heel normaal, maar zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet. Ruud Hisgens en Adriaan van der Weel gaan in De lezende mens op zoek naar de betekenis van het lezen, voor de lezer zelf en voor de samenleving.

Lees verder

---

Boekfragment: F*ck it, maandag start ik écht

'Dit boek is voor iedereen die chronisch dieet. Voor iedereen die eindeloos geluk blijft zoeken in een dunner lichaam. Voor alle mensen die balen van hun eigen spiegelbeeld. Die hopen hun droomgewicht te bereiken en zo het eeuwige geluk slash zelfvertrouwen denken te vinden. Die niet hun hele leven alleen maar bezig willen zijn met eten en calorieën.'

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKDuurzaam.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com