De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 19 april

---

De literatuur van de toekomst

Voor de mei-editie van de Boekenkrant lees ik Gesprekken met opa van Raoul de Jong. Halverwege het verhaal breekt het coronavirus uit. Mijn eerste gedachte was: ‘O, wat jammer.’ Toen realiseerde ik mij dat ik hiervoor geen enkel boek heb gelezen waarin corona wordt genoemd. 

Boeken, films en tv-programma's die in of na 2020 verschenen, doen bijna allemaal alsof de coronapandemie niet bestaat. In de meeste fictieve verhalen houdt niemand in 2020 extra afstand, draagt niemand een mondkapje en krijgt geen enkel personage nare flashbacks wanneer het wc-papier op is. Het is inmiddels ook de norm geworden dat organisatoren van schrijfwedstrijden er nadrukkelijk om vragen dat er geen verhalen worden ingezonden over het coronavirus.

Ergens komt dit misschien doordat we nooit een helder idee hadden wanneer de coronacrisis precies zou eindigen. Ook hebben mensen wellicht juist behoefte aan een beetje escapisme. Het nieuws staat nu al zolang in het teken van corona. Waarom zou je er dan ook een boek over willen lezen?

Toch vraag ik mij af of hier verandering in zal komen. Wanneer de redactie naar nieuwe titels voor de Boekenkrant zoekt, komen wij veel boeken over de Tweede Wereldoorlog tegen. De oorlog was natuurlijk een grote gebeurtenis. Al kan ik mij ook voorstellen dat mensen direct na de oorlog liever over iets anders wilden lezen. Zouden boeken over vijftig jaar dan wel allemaal over corona en andere ziektes gaan? En wie zal dan de schrijver zijn die de eerste klassieker schrijft binnen de 'coronaliteratuur'? We zullen moeten afwachten.

Marc Mens
Redactie-stagiair Boekenkrant
marc@boekenkrant.com

---

De volgende editie van de Boekenkrant 

verschijnt op 2 mei

De redactie van de Boekenkrant las de afgelopen maand weer allerlei intrigerende, spannende en ontroerende boeken. Zo spraken we voor de mei-editie met Tom Lanoye over zijn nieuwe roman Draaischijf, waarin drie innig verbonden levens vermalen raken. 

Lees verder

---

De nieuwe BKYA verschijnt op 2 mei

Het perfecte buiten-lees-weer komt er weer aan en daar hoort een nieuwe editie van de BKYA bij! In de mei-editie verkennen we de vraag: wat is een thuis? We spreken onder anderen met Cecile Korevaar over Thuis draag ik bij me, dat ze baseerde op de verhalen van drie jonge vluchtelingen uit Syrië. 

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Prinsessen, tragiek en een oorlog

Danielle Steels boeken gaan al jarenlang als warme broodjes over de toonbank. Haar romantische verhalen weten vaak vele harten te beroeren. In haar nieuwste boek komt een verdwenen prinses op latere leeftijd achter haar ware afkomst. Is Royal ook weer een voltreffer? 

Lees verder

---

Recensie: Hoe een schilderij een verdeelde familie weer bij elkaar brengt 

Het Mondriaanhuis in Amersfoort heeft verschillende schilderijen van Piet Mondriaan hangen. Hij was daar geboren, maar reisde naar veel landen voor inspiratie. In De geheime portretten van Mondriaan laat Nick Draaijer je kennismaken met zijn betovergrootouders die bevriend waren met Piet Mondriaan. Er staan twee verhaallijnen centraal, namelijk die van Piet Mondriaan en die van de familie Bergman.  

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: Elfenstof

Na de dood van haar stiefvader wordt Zara naar Maine gestuurd om bij haar oma te wonen. Het gaat niet goed met Zara, maar die man die haar overal lijkt te volgen? Die verbeeldt ze zich niet.

Lees verder

---

Interview Ted van Lieshout & Philip Hopman: Feest met Boer Boris!

Dit jaar vieren we feest met Boer Boris, want de serie bestaat tien jaar én het vijftiende boek is net verschenen! Daarom ga ik in gesprek met makers Ted van Lieshout en Philip Hopman. Hoe komt het dat ze al zoveel boeken gemaakt hebben, en het belangrijkste: waarom moest Philip meer dan honderd pinguïns tekenen voor Boer Boris en de luchtballon? 

Lees verder

---

Non-fictie

Boekfragment: The Beatles

Er zijn duizenden verschillende Beatles-hoezen verschenen. Het was in de jaren 60 namelijk niet standaard om het hoesdesign van de Engelse albums over te nemen. Zo konden platenmaatschappijen van over de hele wereld lp’s met eigen hoezen uitbrengen. In het fraai vormgegeven fotoboek The Beatles. Bijzondere platenhoezen en hun verhaal staan de meest spraakmakende hoezen van over de hele wereld.

Lees verder

---

Interview Paul Verhaeghe: Wat te doen als we een vreemde worden voor onszelf?

Kunnen we echt intiem zijn met anderen, en met onszelf? Volgens Paul Verhaeghe kunnen zelfs onze meest intieme banden – die met ons lichaam en onze identiteit – af en toe vervreemdend zijn.

Lees verder

---

Column Onze Taal: Meertaligheid

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer: De toekomst is meertalig van Sven Gatz.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 mei verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com