De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 15 maart

---

Hoogtepuntjes

Nu ik steeds dichter bij het einde van mijn stage kom, ben ik met veel plezier terug aan het kijken op mijn tijd op de redactie van de Boekenkrant. Hoogtepunten zijn er veel, aangezien ik als stagiair een hoop leuke opdrachten heb mogen oppakken, maar eentje springt er toch wel tussenuit: mijn interview met Imme Dros en John Rabou voor de BKGeschiedenis van maart.

Voor dit interview ben ik afgereisd naar Hilversum, zodat ik Imme en John (en stiekem ook Immes man, illustrator Harrie Geelen) op mijn gemak kon interviewen bij Imme thuis. Direct bij binnenkomst stond ik versteld. Het was precies zoals je je het huis van een schrijfster en illustrator zou voorstellen: overal op de grond stonden stapels boeken die minstens tot mijn heupen reikten en de muren waren bedekt met kunstwerken van Harrie. Ik mocht een plekje zoeken op een van de bijzondere stoelen in de woonkamer, kreeg en kopje koffie en een heerlijk taartje en zo begon mijn interview. Dit was ook alleen een interview in name, want in werkelijkheid hebben Imme, John, Harrie en ik anderhalf uur met elkaar zitten kletsen en heb ik op mijn telefoon een opname gemaakt van het hele gesprek. Achteraf was dit een helse klus om uit te werken tot een artikel, maar ik had het voor geen goud anders gedaan. In plaats van een standaard interview kan ik nu namelijk terugkijken op een gezellig bezoekje aan ontzettend lieve, inspirerende mensen. En met lege handen naar huis gaan zat er ook niet in! Imme gaf mij een exemplaar mee van haar Griekse mythen, wat ik uiteraard door haar en Harrie heb laten signeren, en John stuurde mij later nog een exemplaar van zijn Wonderwezens.

Al met al was dit een dag die ik nog lang zal koesteren en zonder twijfel het hoogtepunt van mijn stage bij de Boekenkrant.

Bibianne Oelderik
Redactie-stagiaire Boekenkrant
bibianne@boekenkrant.com

---

De volgende editie van de Boekenkrant verschijnt op 4 april

De dagen worden weer langer en warmer en langzaam maar zeker beginnen we ook de lentekriebels weer te voelen. In de Boekenkrant van april vind je dan ook een uitgebreide tippagina in het kriebelende thema van de Boekenweek: 'Eerste liefde'. Daarnaast spreken we Isabel Allende, die na het succes van haar historische roman Bloemblad van zee opnieuw een meeslepende historische roman schreef: Violeta. 

Lees verder

---

De nieuwe BKFilosofie verschijnt op 4 april 2022

April is de Maand van de Filosofie en dus verschijnt er volgende maand weer een nieuwe editie van de BKFilosofie! We sluiten aan bij het thema 'Intieme vreemden' en spreken met de essayist van dit jaar, Paul Verhaeghe. Wie we zijn wordt in grote mate bepaald door onze intimiteit met anderen: onze ouders, onze geliefden, onze kinderen. 

Lees verder

---

Literatuur

Interview Toine Heijmans: 'Je moet gehoorzamen aan de wetten van de natuur'

Toine Heijmans schreef een boek dat zich bijna volledig afspeelt op de hoogste bergtoppen. Hij beschrijft hoe een bergbeklimmer, Walter, niet alleen omgaat met de uitdagingen op de hemel van de wereld, maar zich vooral vragen stelt bij zijn leven, en daarbij tot een besluit moet komen. Bijna exact een jaar nadat het boek gepubliceerd werd, is Zuurstofschuld bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022.

Lees verder

---

Boekfragment: Een gelaten leven

Een gelaten leven van de Engelse schrijfster Vita Sackville-West verscheen voor het eerst in 1931, maar leest nog even sprankelend en modern als destijds. Met een nawoord van Joanna Lumley. 

Henry Lyulph Holland, de eerste graaf van Slane, bestond al zo lang dat het publiek was gaan denken dat hij onsterfelijk was. 

Lees verder

---

Boekfragment: Ada's plek

Een verrassende en prikkelende roman over wat het betekent om vrouw te zijn door de eeuwen heen. In de traditie van Yaa Gyasi, Annie Proulx en Virginia Woolf. 

Ada was allerminst de enige opgewonden passagier. Ze werden meermaals verzocht te blijven zitten. Toch wilde iedereen, met een baby op de arm of een bijbel in de hand, snakkend naar een sigaret of kauwend op colanoten, verward of vastbesloten, de eerste zijn om de talrijke anderen voor de voeten te lopen. 

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Een huwelijk kan ook heel eng zijn

De thriller De verloren jongen volgt het verhaal van gedragsdeskundige Julia Menken. Na een traumatische ervaring werkt Julia uitsluitend aan cold cases. Wanneer het lichaam van een vijftienjarige jongen wordt gevonden, wordt Julia echter op de zaak gezet. Van Mierlo heeft hier een thriller te pakken die continu een spel speelt met de verwachtingen van de lezer. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Geen gewoon tienerdrama

Jacqueline Woodson won in 2018 de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award voor haar oeuvre. Hoewel ze dertig boeken op haar naam heeft staan, zijn er nog veel titels niet vertaald. Gelukkig verscheen onlangs het autobiografische Brown girl dreaming en is er nu ook Blijf zachtjes bij me (1998) van Woodson. 

Lees verder

---

Non-fictie

Nieuwe titel: Mijn rouwreis. Een dagboek voor rouwenden

Mijn Rouwreis is een dagboek en een infoboek ineen: je kunt erin schrijven en erin lezen.  Aan de hand van voorgedrukte vragen kun je jouw rouwreis bijhouden. Hoe heb je vannacht geslapen? Open je hart en je hoofd; wat gaat er in je om? Maar ook: Dit mis ik vandaag enorm. En: Dit gaat vandaag erg goed. 

Lees verder

---

Interview Tom Middendorp: ‘We moeten leren leven met klimaatverandering’ 

‘Klimaatverandering bedreigt de wereldvrede’. Onmiddellijk nadat toenmalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp in 2016 een toespraak in het Vredespaleis had gehouden, werden zijn waarschuwende uitspraken door de media opgepakt. De klimaatgeneraal was geboren. Onder die titel verscheen kortgeleden het boek van Middendorp. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie van maart? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com