De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 4 januari

---

Goede voornemens

2022 begon voor mij als een bijzonder jaar vol verandering. Op 2 januari ben ik namelijk begonnen met verhuizen naar een nieuwe kamer in Utrecht. Bij deze verhuizing hoort natuurlijk het uitruimen en inpakken van mijn behoorlijk overvolle boekenkast en zo kwam ik, enigszins aan de late kant, mijn goede voornemen voor 2022 tegen. In 2022 ben ik namelijk eindelijk In de ban van de ring.

Als student Engelse literatuur is het eigenlijk ondenkbaar dat je met je studie begint voordat je The Lord of the Rings hebt gelezen. Het is, gelukkig voor mij, nog nét geen vereiste, maar je kan er donder op zeggen dat je je hele studietijd lang verschrikkelijk door je vrienden gepest wordt en nooit helemaal geaccepteerd wordt als je deze klassieker nog niet van je lijstje hebt afgestreept. Gelukkig kwam ik tijdens het inpakken tot de ontdekking dat ik nog een eeuwenoud exemplaar heb liggen. Een prachtig in rode stof gebonden boek dat De reisgenoten, De twee torens en De terugkeer van de koning in één bevat. Dit klinkt als een enorme pil, maar dankzij flinterdunne, crêpepapier-achtige pagina’s is het boek nog geen vijf centimeter dik en licht als een veertje. Ideaal dus om mee te nemen op zomervakantie.

Mijn goede voornemen is dus om The Lord of the Rings te lezen, wat is dat van jullie? 

Bibianne Oelderik
Redactie-stagiair Boekenkrant
bibianne@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: Boekenkrant, editie januari 2022 - met: Yvonne Keuls, Samuel Bjørk en Tjibbe Veldkamp

De Boekenkrant begint het nieuwe jaar met een ijskoude editie: we spreken met bestsellerauteur Samuel Bjørk over zijn nieuwe thriller, Sneeuwwit. Hierin leren we hoe inspecteurs Holger Munch en Mia Krüger elkaar hebben leren kennen. Ook gaan we aan tafel met Yvonne Keuls, die tegelijk met het verschijnen van haar nieuwe roman Gemmetje Victoria haar negentigste verjaardag vierde. 

Lees verder

---
Column: Terugblik 15 jaar Boekenkrant

Column: Terugblik 15 jaar Boekenkrant

Zo, vijftien jaar Boekenkrant. Het is voorbij gevlogen. Nu is de Boekenkrant verkrijgbaar via 180 boekhandels en werken we met tientallen uitgeverijen structureel samen. Wellicht nog belangrijker, we krijgen veel waardering en complimenten van lezers, die de Boekenkrant iedere maand weer graag lezen. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Lees verder

---
Column Lex Jansen: The European Review of Books

Column Lex Jansen: The European Review of Books

Ook al is de boekhandel de belangrijkste schakel tussen ‘het boek’ en ‘de lezer’, toch zijn er talloze andere manieren om kennis op te doen over nieuwe (en soms ook oudere) titels, dan via je boekverkoper. Ik denk dat de belangrijkste nog altijd het gesprek is. Je hoort iemand over een bepaalde titel praten en denkt: ‘Dat zou ook wel eens iets voor mij kunnen zijn!’

Lees verder

---

Literatuur

Interview Ronald Giphart: ‘Schrijven is een wapen tegen de wereld’

Interview Ronald Giphart: ‘Schrijven is een wapen tegen de wereld’

Eén nacht lijkt te kort om een boek te schrijven. En toch is dat precies wat hoofdpersoon Peter Jacob Weber in Nachtangst doet. ‘Alle schrijvers maken een keer een uitstapje naar een boek waarvan je denkt: wat gebeurt hier nou? Een schrijver mag zich dat veroorloven,’ aldus auteur Ronald Giphart. 

Lees verder

---

Jeugd

Beleef de wereld van… De bronzen stad

Als jij ook een veellezer bent, ken je het vast wel: is het ene boek uit, dan ga je bijna direct door naar het volgende of misschien lees je er wel meerdere tegelijk. Maar word je dan wel helemaal meegenomen in het verhaal? In deze rubriek krijg je een aantal tips om je helemaal onder te dompelen in een fictieve wereld. Deze keer: De bronzen stad van Shannon Ali Chakraborty.

Lees verder

---

Interview Aletta André: 1200 kilometer fietsen met je vader achterop

Mei 2020. De halve wereld was in lockdown. In India werd zelfs het openbaar vervoer stilgelegd. Enorme groepen arbeidsmigranten moesten te voet terug naar hun dorpen. Tussen hen viel de vijftienjarige Jyoti Kumari op. Zij fietste 1200 kilometer dwars door India met haar gewonde vader achterop. Journaliste Aletta André werd diep geraakt door haar verhaal en schreef een aangrijpende jeugdroman gebaseerd op dit waargebeurde avontuur.

Lees verder

---
Interview Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer: ‘Theater zet je verbeelding aan het werk’

Interview Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer: ‘Theater zet je verbeelding aan het werk’

Een prins die uit een sinaasappel kruipt? Het gebeurt echt in het sprookje Prins van Oranje van Jeroen Kramer en Dieuwertje Blok. In deze vrolijke, muzikale theatervoorstelling vertellen ze samen het verhaal van de eigenwijze prinses Aya, die reuzen en kikkers moet trotseren op zoek naar haar prins. Nadat hun eerste theatertour wegens corona werd afgelast, besloten Dieuwertje en Jeroen om er dan maar een luisterboek-versie van op te nemen. 

Lees verder

---

Non-fictie

De eerste biografie van een van Nederlands geliefdste politici

De eerste biografie van een van Nederlands geliefdste politici

Els Borst (1932-2014) was van 1994 tot 2002 namens D66 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de paarse kabinetten-Kok. Zij werd door veel Nederlanders als een van de betrouwbaarste politici gezien, en stond aan de basis van ons huidige zorgstelsel. Toen Borst op tweeënzestigjarige leeftijd minister werd, had zij een lange carrière in de gezondheidszorg achter de rug.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com