De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 23 november

---

Twee grijze duifjes

Normaal gesproken geef ik de voorkeur aan een interview met maar één persoon tegelijk: dan kun je in een één-op-één gesprek lekker diep op een onderwerp ingaan. Maar af en toe kan een duo-interview ook erg leuk zijn. Zo sprak ik laatst digitaal met Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer – en nee, het ging niet eens over Sinterklaas (in de Boekenkrant van december lees je waar het dan wel over ging!). Dit vrolijke duo werkt al heel lang samen, en dat was ook te merken aan de manier waarop ze met elkaar omgingen. Ze vulden elkaar de hele tijd aan, maakten grapjes (‘Wij zijn al twee grijze duifjes!’) en discussieerden over hoe hun bewerking van een Perzisch sprookje nou ook alweer precies tot stand was gekomen (‘Volgens mij hebben wij dat gewoon zelf verzonnen!’). Op die manier werd het interview al meteen meer een natuurlijk gesprek, iets wat ik altijd probeer te bereiken. Daarmee is dit mijn favoriete interview geworden van het afgelopen jaar. Twee mensen die – net na de afkondiging van de nieuwe coronamaatregelen – moeiteloos een lach op mijn gezicht wisten te toveren.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant 
mirjam@boekenkrant.com

---
Column Onze Taal: Alledaagsetaalverandering

Column Onze Taal: Alledaagsetaalveran-dering

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer Taalstukken van René Appel. René Appel is een van de bekendste Nederlandse spannende boekenschrijvers, maar van huis uit is hij taalkundige, en hij was ooit hoogleraar Nederlands als tweede taal – dus gespecialiseerd in hoe mensen Nederlands leren als dat niet hun moedertaal is. 

Lees verder

---

Winactie: 5 duotickets voor Kabaal kinderboekenfestival 

Op 27 en 28 november vindt in hetpaleis in Antwerpen een waar kinderboekenfestival plaats: KABAAL2021. Een tweedaags festival speciaal voor kinderen (0-12j) en hun ouders en iedere andere kinderboekenliefhebber. Het is een programma met schrijvers en illustratoren, met slam for kids, met duo-vertellingen, met theater, met voorlezen, met workshops, met muziek, met de mooiste kinderboeken en de bijzonderste beelden.

Lees verder

---

Literatuur

Interview Lotte Petersen:

Een droomstart voor een debutant

Lotte Petersen werkte tijdens haar studie als nanny in Rome. Onlangs schreef ze daar een roman over, getiteld Een verrukkelijk fiasco. Haar droom kwam algauw uit: het manuscript werd opgepikt door agentschap Sebes & Bisseling, waardoor ze meteen kon kiezen uit meerdere uitgeverijen. Hoe speelde ze dat voor elkaar? 

Lees verder

---

Nieuwe titel: Werelden uit elkaar

Na 10 jaar stilte is de auteur van De Middagvrouw terug. 80.000 exemplaren verkocht. Julia is acht als ze met haar drie zussen door hun moeder wordt meegenomen van Oost-Berlijn naar West-Duitsland. Het is het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Ze komen terecht in een dorp in het noorden. 

Lees verder

---

Boekfragment: Niets ontgaat ons

Een beklemmende en bevrijdende roman over een ontwricht gezin tegen het decor van het verraderlijk mooie Waddengebied.

Ik sloot mijn moeder op in haar slaapkamer. Eerst verpulverde ik bij het aanrecht in de keuken vier tabletten lorazepam tussen twee lepels en deed die met een schep suiker in haar thee.

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Een klein en integer IJslands drama

Een oude vrouw wordt vermoord in haar huis aangetroffen. Op haar bureau ligt een papiertje waarop het telefoonnummer van de gepensioneerde politieman Konrad staat. De vrouw blijkt hem enige tijd geleden om hulp te hebben gevraagd bij het opsporen van haar zoon, die ze direct na de geboorte ter adoptie heeft afgestaan. Konrad zei dat hij haar niet kon helpen en voelt zich daar nu schuldig over. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Kick-ass dolfijnen en een legendarische onderzeeër

Rick Riordan, bekend van de Percy Jackson-serie, combineert in zijn nieuwste young adult-boek Dochter van de diepzee twee van mijn favoriete dingen: een kostschool en Jules Verne. Het resultaat? Een heel grappige, moderne klassieker met een spannende twist. Riordan is groot fan van Verne en koos daarom diens boeken 20.000 mijlen onder zee en Het geheimzinnige eiland als inspiratie voor Dochter van de diepzee.

Lees verder

---

Non-fictie

Boekfragment: Het antiracismehandboek

Chanel Matil Lodik is een van de bekendste experts en influencers op het gebied van antiracisme en diversiteit. In Het antiracismehandboek geeft zij ons kennis en handvaten om samen racisme de wereld uit te helpen.

Wat kan ik doen? Eigenlijk ben ik van mening dat culturele waardering pas kan plaatsvinden als de mensen over wiens cultuur het gaat worden gerespecteerd en zelf geen nadeel ondervinden aan het uitdragen van hun eigen cultuur.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKYA

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com