De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 1 september

---

Vreemd en menselijk

Het boek dat ik op dit moment aan het lezen ben, The Kingdom of Gods van N.K. Jemisin, gaat over de god van kinderen, Sieh, die ineens merkt dat hij ouder wordt en sterfelijk. Voor degenen die bekend zijn met de serie waarvan dit boek deel uitmaakt, The Inheritance Trilogy, is dat misschien wat kort door de bocht, want er zitten nog veel meer metafysische en kosmische gebeurtenissen en details verbonden aan het plot, maar de kern is dat Sieh op een dag wakker wordt en merkt dat er iets compleet mis met hem is, maar hij weet niet waar het aan ligt. Uiteindelijk blijkt het probleem vooral te zitten in gevoelens die hij onderdrukt heeft en traumatische gebeurtenissen die hij is vergeten. Alhoewel Sieh millennia oud is, eeuwig kind en niet sterfelijk en op veel manieren vreemd is, is zijn worsteling erg menselijk. Toen ik gisteren een hoofdstuk las, werd ik weer getroffen door het feit dat naar mijn idee juist fantasy, scifi en dergelijke genres dit soort ervaringen met trauma en diep verdriet beter kunnen uitdrukken. Of misschien is het vooral dat ze het op een manier kunnen uitdrukken die behapbaar is, die niet te zwaar is. Want als de god van de kinderen en jeugdigheid kan worstelen met trauma, is het misschien toch niet zo vreemd en ben je niet alleen. Dus, als iemand nog aanraders heeft voor goede fantasy boeken houd ik me aanbevolen!

Inge Kommeren
Stagiair Uphill Battle Uitgevers
inge@uhb.nl 

---
Boekhandel: Een oase van rust

Boekhandel: Een oase van rust

Elke maand bezoeken we een van de vele mooie Boekenkrant-boekhandels die ons taalgebied rijk is. Deze maand spreken we John van Loon, die al vijf jaar vrijwilligt bij Savannah Bay in Utrecht.  Savannah Bay valt al gelijk op als je de straat doorloopt: voor de winkel zijn de anders saai grijze paaltjes kleurig geverfd met verschillende patronen.

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: In Polen lag een sjtetl

Boekfragment: In Polen lag een sjtetl

Het Joodse plaatsje Kreskol lag een eeuw lang verstopt in de bossen van Polen. Het bleef gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust is voor hen een onbekend begrip. Totdat Pescha Lindauer na haar scheiding opeens verdwijnt.  

Lees verder

---
Interview Lionel Shriver: ‘Wat zijn de grenzen van je verval?’

Interview Lionel Shriver: ‘Wat zijn de grenzen van je verval?’

De Amerikaanse auteur Lionel Shriver is geroemd om haar romans die maatschappelijke onderwerpen behandelen waarover een sluier van ongemak hangt – denk maar aan We moeten het even over Kevin hebben. Zo ook in haar nieuwste roman, Tot de dood ons scheidt, waarin een ouder echtpaar de tand des tijds voor wil zijn en een zelfmoord beraamt. 

Lees verder

---
Boekfragment: Charlatans

Boekfragment: Charlatans

Charlatans gaat over morele dilemma’s van burgerschap en stelt de vraag wat een thuis je waard mag zijn. Een avonturenroman met bonte personages die altijd nog wel een overlevingstruc achter de hand hebben. Het was het meest onwaarschijnlijke verhaal dat Ibrahim Reza in jaren had gehoord – en dat wilde wat zeggen. 

Lees verder

---

Spanning

Boekfragment: Een klankblad voor Rudi D.

Boekfragment: Een klankblad voor Rudi D.

Na zijn verhuizing naar het Ruhrgebied noemt dr. Sommerfeldt, oplichter en seriemoordenaar, zich Rudolf Dietzen. Zijn therapeute Bärbel begrijpt dat hij nog altijd bang is voor zijn moeder.  Nog voordat we in haar spreekkamer tegenover elkaar zitten, zeg ik met een beker Yogi-thee in mijn hand: ‘Mijn moeder achtervolgt me. Hoewel ze een paar honderd kilometer bij me vandaan is. Zonet moest ik gewoon weg uit mijn woning. 

Lees verder

---
Recensie: Misdaad in de Provence

Recensie: Misdaad in de Provence

Ik heb een zwak voor getraumatiseerde hoofdpersonen. En voor Franse dorpjes. Vooral van die dorpjes waar de oude mannen op bankjes in de schaduw roddelen en alleen locals zijn uitgenodigd voor een potje jeu de boules. En laten die twee dingen nou samenkomen in Madame le Commissaire en de verdwenen Engelsman van Pierre Martin.   

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Altijd vooruit blijven kijken

Recensie: Altijd vooruit blijven kijken

Een zomer lang in een caravan wonen: dat klinkt helemaal niet gek! Maar voor Juno is het verschrikkelijk: haar ouders kochten een camping in Drenthe en nu is ze tweehonderd kilometer verwijderd van haar vrienden. Ze is boos. En ze komt die caravan mooi niet meer uit. Totdat er brand uitbreekt op de camping. Gek genoeg verandert daardoor alles…

Lees verder

---

Non-fictie

Boekfragment: De Ikjeskalender 2022

Boekfragment: De Ikjeskalender 2022

Het beste uit de NRC-rubriek! In De ikjeskalender zijn de mooiste ikjes verzameld, om de lezer ook in 2022 weer dagelijks te voorzien van grappige en soms ook ontroerende korte verhalen en anekdotes.  

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant, met als bijlage onze Junior-special, de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com