PROMOTIE – Joke J. Hermsen – Blindgangers

De winter begint vroeg. Dat besef dringt onvermijdelijk door tot een gezelschap oude vrienden dat met verschillende auto’s in de vrijdagavondfiles door sneeuwbuien vanuit Amsterdam op weg is naar het Drentse buitenhuisje van een van hen. Ze hebben elkaar op de universiteit leren kennen in het genootschap Nil desperandum en vieren dit weekend hun 25-jarige reünie. Ze zijn getrouwd of al dan niet in harmonie gescheiden, ze zijn ongehuwd maar niet kinderloos, of kinderloos maar niet alleenstaand, of zelfs van twee walletjes etend. Vermoeid en vertraagd bereikt de hele club, inclusief meegekomen kroost en oude aanhang, de avondlijke bestemming. Het feest kan beginnen.

Over Blindgangers:
‘Dit boek barst van de ideeën. Of het nu gaat over bezuinigingen, gezondheidszorg, onderwijs, hoogbe-gaafdheid, vegetarisme of natuurbeheer: overal hebben de vrienden wel een mening of gedachte over.’ (Maria Vlaar, De Standaard).

‘Een diepzinnige roman, die de lezer aan het denken zet.’ (Sarah Verhasselt, Cutting Edge).

‘Zelden werd de eenzaamheid in een huwelijk zo pijnlijk neergezet.’ (Joost de Vries, Groene Amsterdammer).

‘Hermsen heeft met Blindgangers een onderhoudende zedenschets geschreven; een filosofische soap, waarin op hoog niveau gepiekerd wordt. Het ontroerende slot is bedoeld als troost en zo werkt het ook.’ (Jann Ruyters, Trouw).

‘Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen heeft het weer gedaan: de tijdgeest treffend bij de kop gepakt’ (Daphne van Paassen, Opzij).

‘Schitterend en confronterend portret van de generatie veertigers van nu. Een aanrader!’ (Margot Dijkgraaf, NRC).

Blindgangers
Joke J. Hermsen
De Arbeiderspers
ISBN: 978 90 295 7858 5
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 372
Prijs: €19,95

Joke J. Hermsen (1961) studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur in onder andere De Gids, Optima, De groene Amsterdammer, Lust en Gratie, Lover, Krisis/ Tijdschrift voor Filosofie, Tmesis, Raster, Les Cahier du Grif, Surplus en Post-Perdu. Gedurende enkele jaren woonde zij afwisselend in Nederland en Frankrijk. Zij vertaalde samen met dichter Henk van der Waal werk van de Franse auteurs Maurice Blanchot, René Char en Sarah Kofman in het Nederlands en de eerste Franse vertalingen van gedichten van Hans Faverey en Armando.

In 1993 promoveerde Hermsen aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de literair-filosofische ideeëngeschiedenis Nomadisch narcisme. Sekse, liefde en kunst in het werk van Lou Andreas-Salomé, Belle van Zuylen en Ingeborg Bachmann. (Kok Agora, 1993). Daarna was zij jarenlang als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg.
In 1998 debuteerde zij bij De Arbeiderspers met Het dameoffer, een paar jaar later gevolgd door Tweeduister (2001), een roman over de Engelse kunstenaarsgroep Bloomsbury. Haar essaybundel Heimwee naar de mens (2003) werd genomineerd voor de Socrates-wisselbeker, het beste filosofische boek van 2003. Haar derde roman De profielschets, is een satirische roman die voor een belangrijk deel in academisch filosofische kringen speelt. In 2008 verscheen De liefde dus, een historische roman over Belle van Zuylen, die op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2009 stond. In 2007 won Joke J. Hermsen samen met kunstenaar Jaap de Jonge de Martin van Amerongen publieksprijs voor een elektronisch essay. Van de essaybundel Stil de tijd werden 35.000 exemplaren verkocht, in 2011 werd dit boek bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. Voor haar volledige oeuvre ontving Joke J. Hermsen in 2009 de Halewijnprijs.

www.arbeiderspers.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven